Jak udělat borůvkové řezy | recept
Jak udělat borůvkové řezy | recept. Borůvkové řezy jsou jemný zákusek, který připravujeme k mimořádnější příležitosti. Nebo jako zákusek k nedělnímu obědu, kdy se schází celá rodina. Borůvkové řezy podle našeho receptu nejsou nějak mimořádně pracné. Recept je vyzkoušený. Nabízíme recept a návod, jak udělat borůvkové řezy.
Co je potřeba
Těsto:
8 vajec
240 g moučkového cukru
240 g hrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
tuk a hrubá mouka nebo strouhanka na vymazání a vysypání plechu
Náplň:
3 dcl mléka
30 g hrubé mouky
150 g másla
120 g cukru
vanilkový cukr
2 dcl borůvek (čerstvých nebo mražených)
Krok 1
Osm žloutků ušleháme s 240 gramy moučkového cukru do bělavé pěny. V jiné míse vyšleháme zbylé bílky do tuhého sněhu. Smícháme 240 gramů hrubé mouky s polovinou prášku do pečiva. Do žloutkové pěny pozvolna zamícháme mouku a bílkový sníh.
Krok 2
Pečící plech vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo moukou. Přebytečnou strouhanku (mouku) sesypeme z plechu. Na plech natřeme piškotové těsto, rovnoměrně uhladíme stěrkou. V předem vyhřáté troubě upečeme dozlatova – nebude to trvat déle než deset patnáct minut. Necháme vychladnout.
Krok 3
Do rendlíčku dáme vařit tři deci mléka. Když se vaří, přisypeme 30 gramů hrubé mouky a uvaříme hustou kaši. Odstavíme, zamícháme do ni jeden vanilkový cukr. Necháme vychladnout.
Krok 4
Ušleháme 150 gramů másla a 120 gramů moučkového cukru. Postupně do hmoty zašleháme vychladlou moučnou kaši. Když je krém vyšlehaný, zamícháme do něj dvě deci syrových, zmražených nebo kompotovaných (dobře vykapaných) borůvek.
Krok 5
Piškot rozřízneme v polovině šířky plechu na dva díly. Jeden díl opatrně sundáme z plechu. Na druhý díl naneseme polovinu krému. Přikryjeme druhou polovinou. Dobře přitiskneme. Na vrchní stranu naneseme zbylý krém. Necháme dobře zatuhnout a pak krájíme na úhledné řezy.