Krok 1
Jahodový koláč s tvarohem je sváteční moučník podávaný jako dezert či jako zákusek k čaji, kávě nebo k číši vína. Jahodový koláč s tvarohem můžeme také nabízet na dětských oslavách – křtiny, narozeniny dětí a podobně.
Krok 2
Pro alespoň částečné ulehčení práce budeme suroviny na jahodový koláč s tvarohem odměřovat šálkem o objemu 250 mililitrů. Do mísy odměříme dva a půl hrnku polohrubé mouky, půl kostky rostlinného tuku na pečení (typu Héra), půl šálku moučkového cukru, půl prášku do pečiva, dva žloutky a šest lžic mléka. Vypracujeme hladké těsto a přikryté mikroténem necháme v lednici asi hodinu odpočinout.
Krok 3
Dva balíčky tvarohu (měkký, nemusí být tučný) rozmícháme se třemi žloutky, půlkou šálku moučkového cukru, jedním vanilkovým pudinkovým práškem a dvěma lžícemi rozpuštěného pravého másla a čtyřmi lžícemi mléka.
Krok 4
Ztuhlým těstem vyložíme koláčovou formu. Není třeba ji předem mastit. Těsto hustě poklademe čerstvými nebo zmraženými jahodami. Zalijeme tvarohovou hmotou, kterou dobře uhladíme, aby zatekla i mezi jahody. Vložíme do středně vyhřáté trouby a při 180 stupních pomalu pečeme, až je povrch tvarohové vrstvy zatuhlý, ale ne hnědý.
Krok 5
Z pěti zbylých bílků vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do něj půl šálku moučkového cukru a jeden celý šálek strouhaného kokosu.
Krok 6
Částečně upečený koláč vyndáme z trouby, naneseme na něj bílkový kokosový sníh a vrátíme do trouby. Teplotu snížíme na 150 stupňů a asi 20 minut koláč při mírně pootevřených dvířkách trouby pečeme – spíše jen sušíme. Povrch zapečeného sněhu musí mít jen lehce béžové zabarvení, ale musí být tuhý.