Jak upéct meruňkové řezy | recept na letní moučník
Jak upéct meruňkové řezy | recept na letní moučník. Vyzkoušejte recept na efektní, ale přitom velice jednoduché meruňkové řezy. Meruňkové řezy, na něž nabízíme recept a popis pracovního postupu, dokáže zhotovit i člověk, který stojí podruhé v životě v kuchyni (poprvé to bylo, když ji hledal). Proto návod jak upéct meruňkové řezy nabízíme zejména nekuchařům.
Co je potřeba
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g krupicového cukru
- 4 vajíčka
- 180 g rostlinného tuku
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 0,5 dcl mléka (polotučného)
- 0,5 kg meruněk
- hrubá mouka (na obalení meruněk)
- strouhanka na vysypání formy
- čokoláda nebo čokoládová poleva v sáčku
- kuchyňské vybavení, trouba
Krok 1
Meruňky omyjeme, špatné vyřadíme, vyloupeme je a rozdělíme na poloviny. Při použití meruňkového kompotu (0,7 l) meruňky slijeme a na sítu necháme okapat.
Krok 2
V míse šleháme čtyři žloutky, tuk, cukr a vanilkový cukr. Pak omyjeme metly a v jiné misce našleháme tuhý sníh z bílků. Do bílku se nikdy nesmí dostat ani kousek žloutku, nenašlehali bychom jej. Do mouky zamícháme prášek do pečiva. Do žloutkové hmoty postupně přidáváme sníh a mouku s kypřícím práškem. Zakápneme asi půl dcl mléka a vyšleháme polotekutou hmotu.
Krok 3
Tukem vymažeme plech nebo plochou pečící formu. Vysypeme strouhankou nebo polohrubou moukou. Přebytečnou strouhanku nebo mouku sesypeme do těsta a ještě zamícháme (nemělo by toho ale být moc).
Krok 4
Stěrkou rozetřeme těsto po plechu. Půlky meruněk obalíme v hrubé mouce a poklademe jimi těsto na plechu. Povrch z hrubé mouky zabrání, aby se meruňky propadaly a vytvoří zajímavou krustičku. Nakonec jemně posypeme krystalovým cukrem. Jestli jsme použili meruňky ze slazeného kompotu, nesladíme.
Krok 5
Plech s meruňkovými řezy vložíme do trouby a zvolna pečeme při 180°C – asi půl hodiny, ale stav upečení kontrolujeme. Správně upečený moučník bude mít vypečené okraje a při kontrolním zapíchnutí zůstane špejle suchá.
Krok 6
Meruňkové řezy po vychladnutí na plechu nakrájíme na menší kousky. Rozehřejeme si čokoládovou polevu – nejjednodušší je pro začátek použít polevu v sáčku, který se vaří ve vodě a pak se jen odstřihne růžek. Čokoládu nastříkáme na jednotlivé řezy. Kdybychom čokoládu nanesli na celý plech, a pak teprve chtěli řezat porce, lámala by se a odlupovala.
Krok 7
Chceme-li, aby měly meruňkové řezy ještě svátečnější charakter, ozdobíme porce na dezertním talířku šlehanou smetanou.