Jak udělat meruňkový džem | recept
Jak udělat meruňkový džem | recept . Meruňkový džem láká svou vůní, chutí, barvou a konzistencí – jemné polotuhé meruňkové želé s tužšími kousky celého ovoce. Příprava meruňkového džemu je trochu náročnější, ale zvládnutelná i lidmi v kuchyni méně zkušenými. Nevíte jak udělat meruňkový džem? Popisujeme jeho přípravu krok za krokem.
Co je potřeba
- 2 kg meruněk
- 1200 g cukru
- 3 balíčky pektogelu
Krok 1
Meruňkový džem je jemná zavařenina s většími kousky ovoce. Meruňkový džem chutná na čerstvém pečivu s máslem, s vánočkou nebo s mazancem, jako součást sladkých dezertů (zejména s čokoládovou příchutí), nebo po lžičkách jako „hříšné“ mlsání. Meruňkový džem si „pošetříme“ k přímému jídlu, do moučníku a cukroví úplně postačí meruňková marmeláda.
Krok 2
Na meruňkový džem využijeme meruňky horší jakosti – drobné a nestejně zralé. Pěkné plody raději sníme v čerstvém stavu – doba meruněk je velice krátká, tak ať si je užijeme. Na meruňkový džem se dobře hodí meruňky přezrálé, ale budeme potřebovat i meruňky tuhé, třeba i méně zralé.
Krok 3
Meruňky přebereme, opláchneme a vypeckujeme. Přitom hned oddělujeme měkké meruňky od tuhých – měkkých by měly být dvě třetiny váhového množství.
Krok 4
Měkké meruňky dáme do širokého kastrolu, podlijeme asi decilitrem vody a pod pokličkou rozdusíme, až se rozpadají.
Krok 5
Tuhé meruňky rozkrájíme na hrubé kousky (třeba proužky), odvážíme, údaj si zapíšeme a zasypeme je 200 g cukru a necháme macerovat.
Krok 6
Rozvařenou meruňkovou hmotu necháme trochu zchladnout a pak propasírujeme přes síto, abychom z meruněk oddělili slupky. Jestliže máme odšťavňovací mlýnek nebo elektrický odšťavňovač, vylisujeme (na maximální přítlak) meruňky ještě zasyrova. Nelze říct, co je jednodušší, protože se tím žádný pracovní krok neušetří.
Krok 7
Čistý meruňkový protlak odvážíme. K váze protlaku připočítáme váhu meruněk před macerací. Na jeden kilogram meruněk (protlak plus kousky meruněk) budeme potřebovat 600 gramů cukru. K celkovému potřebnému množství musíme připočítat i cukr použitý na maceraci.
Krok 8
Protože meruňky neobsahují pektin, musíme přidat pektogel. Na jeden kilogram ovoce (a 600 gramů cukru) použijeme jeden a půl balíčku, tedy na dva kilogramy ovoce, 1200 gramů cukru a tři balíčky pektogelu. Pektogel rozmícháme v suchém cukru, aby se dobře rozpustil a nedělal hrudky.
Krok 9
Kastrol po meruňkovém rozvaru umyjeme a vrátíme do něj odvážený protlak. Přivedeme k varu. Nasypeme cukr s pektogelem. Stále mícháme, a když se meruňkový džem začne opět vařit, opatrně přisypeme macerované meruňky s cukrem. Vaříme asi tři minuty, víc ne, abychom kousky meruněk nerozvařili.
Krok 10
Meruňkový džem s kousky ovoce opatrně naléváme do čistých a vypařených sklenic – ideální jsou třetinkové. Protože kousky meruněk jsou skoro syrové, budeme meruňkový džem dále sterilizovat – 20 minut při 80°C. Meruňky se už při sterilizaci ve sklenici nebudou nijak hýbat, takže zůstanou ve tvaru. Meruňkový džem tak bude mít konzistenci polotuhého ovocného želé s tuhými celými kousky meruněk.