Jak udělat ořechovou nádivku do kuřete | recept
Ořechová nádivka slaná do kuřete. Ořechovou nádivkou jsou označovány buď sladké náplně ořechového cukroví a moučníků, a nebo se jedná o slanou náplň nadívaných pokrmů: drůbeže, řízků, zeleniny. Nabízíme několik tipů na slanou ořechovou nádivku, vhodnou třeba jako nádivku ke kuřeti.
Co je potřeba
Suroviny podle návodu
Kuchyňské vybavení a zařízení
Krok 1
Na rozdíl od sladkých ořechových náplní, do nichž ořechy meleme nebo strouháme, do slaných nádivek přidáváme ořechy jen hrubě posekané. Při tepelné úpravě do sebe ořehny nasáknout vlhkost a chutě ostatních ingrediencí, a tak je pro labužníka příjemné nacházet v nádivce větší kusy křehkých ale měkkých ořechů.
Krok 2
Ořechovými nádivkami plníme vnitřek pečené drůbeže (drůbež při pečení nevysychá a dochází k výměně chutí mezi masem a nádivkou). Nadíváme: menší kuřata, holoubata, křepelky, mladou kachnu.
Krok 3
Ořechová nádivka je velmi dobrá v masových kapsách (kuřecí prsa, krůtí řízky, vepřová kotleta nebo kýta) a v roládách: z vykostěného celého kuřete nebo z vykostěných kuřecích stehen, z vepřové plece rozříznuté a rozklepané na plát a podobně.
Krok 4
Ořechová nádivka do drůbeže. Na lžíci másla zpěníme jednu velkou cibuli a asi pět deka prorostlé slaniny. Do vychladlé cibulky vmícháme šálek vyloupaných a na velmi hrubo posekaných ořechů, dvě syrová vejce, jednu tvrdší housku pokrájenou na kostičky a vlhčenou mlékem, tři stroužky česneku prolisovaného nebo nasekaného na malé kostičky, čtvrt lžičky soli, trochu muškátového květu a když máme, tak také nasekanou kudrnatou petrželku z asi pěti snítek. Nádivku zamícháme.
Krok 5
Drůbež v části krku zašijeme nebo spíchneme jehlou. Ořechovou nádivku lžicí naložíme do břišní dutiny drůbeže. Spodní část opět sešijeme nebo spíchneme. Počítáme s tím, že se drůbež s ořechovou nádivkou musí péct zvolna a že to bude trvat déle, než při pečení drůbeže duté. Varianty: Do nádivky přimícháme ještě podušené houby nebo žampiony. Místo slaniny použijeme uzené maso nebo dobrou uzeninu.
Předepsané množství je orientační, nádivku lze připravovat i v jiných poměrech.