Jak vyrobit cibulovou marmeládu | recept
Jak vyrobit cibulovou marmeládu | recept. Cibulová marmeláda se nemaže na vánočku, ani se s ní neslepuje vánoční cukroví. Ačkoliv na Silvestra by už cibulová marmeláda uplatnění našla. Cibulovou marmeládou je nazývána pikantní pochutina podávaná k masům, sýrům, k zelenině či na tousty. Někdy se cibulové marmeládě také říká cibulové čatní. Nabízíme recept na jednu z možností, jak vyrobit cibulovou marmeládu.
Co je potřeba
Suroviny podle návodu
Sporák
Zavařovací sklenice
Krok 1
Než se pustíme do přípravy cibulové marmelády, vyženeme z bytu všechny, kterým nevoní cibule. Vyrobit cibulovou marmeládu aniž by cibulový odér pronikl do každého koutku bytu, to prostě nejde. Ale výsledek je báječný, a cibule z něj skoro není cítit.
Krok 2
Na přípravu cibulové marmelády budeme potřebovat dva kilogramy cibule. V některých předpisech se doporučuje cibule červená, nebo směs červené a bílé, a nebo jenom bílá. Chutné jsou všechny varianty. Dále si připravíme čtyři stroužky česneku, tymián (čerstvý nebo sušený), olivový olej, ocet nebo balzamikový ocet, med, sůl, cukr bílý nebo třtinový, pepř a portské víno.
Krok 3
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a na asi pěti lžicích oleje ji začneme pomalu dusit. Mícháme, protože spodní vrstva se bude dělat rychleji. Když je cibule sklovitá, přidáme do ni oloupaný a na plátky nakrájený česnek.
Krok 4
Za stálého dušení přidáme tymián. Lepší je čerstvý, ale když nemáme, použijeme drcený. Dalšími přísadami bude lžička soli, půl lžičky mletého pepře, půl deci octa, tři lžíce medu a čtyři lžíce cukru (lepší by byl třtinový). Když med a třtinový cukr nemáme, přidáme pět vrchovatých lžic cukru.
Krok 5
Cukr rozmícháme a do cibulové směsi přilijeme dvě deci červeného vína nebo deci portského. Od této chvíle už musíme míchat opravdu pozorně, protože cukr v cibuli hrozí snadným připálením. Cibuli vaříme a mícháme tak dlouho, až bude její konzistence příjemné zahoustlá. Ochutnáme a dochutíme solí, octem, pepřem a cukrem, aby byla chuť lahodně sladkokyselá.
Krok 6
Cibulovou marmeládu naložíme do malých skleniček, a protože cibule někdy podléhá zkáze, raději cibulovou marmeládu sterilizuje – malým skleničkám stačí 20 minut. Po vychladnutí sklenice popíšeme. Je asi lepší na etikety napsat něco jiného než marmeláda (třeba čatní, sladkokyselý cibule nebo podobně), aby název marmeláda skutečně někoho nezmátl.