Jak udělat mrkvové lívance | recept
Pečlivě vybrané recepty: Mrkvové lívance můžeme připravit jako slanou pochoutku, ale právě tak je můžeme zařadit mezi sladké moučníky. Mezi kuchaři koluje více návodů či přesných receptů na mrkvové lívance. A proto jsme vybrali ty nejzajímavější a tři z nich přinášíme jako možnou inspiraci do vaší kuchyně.
Co je potřeba
suroviny podle receptů
kuchyňské vybavení a zařízení
Krok 1
Lívance se tradičně připravují z kynutého těsta. Tím se liší od palačinek a omelet. V některých případech se do lívanců může místo droždí přidat kypřící prášek do pečiva. Lívance se smaží na lívenečníku nebo na kulaté pánvi.
Krok 2
Mrkvové lívance jsou větší či menší placičky smažené na lívanečníku nebo na pánvi. Připravují se buď pouze na mrkvové bázi, a nebo se mrkev přidává do litého těsta pro jejich zlehčení, chuťové ozvláštnění nebo i pro zvýšení nutriční hodnoty výrobku. Někdy jsou mrkvové lívance chuťově neutrální, někdy je přidané ingredience předurčují jako slané nebo sladké jídlo.
Krok 3
Mrkvové lívance kynuté, sladké: V tak třílitrovém hrnku rozpustíme v půl litru vlahého mléka dvě lžíce pískového cukru a půl kostky pekařského droždí. Rozmícháme. Přidáme 250 gramů jemně strouhané mrkve, jedno až dvě celá vejce, na špičku nože soli a tolik hrubé nebo polohrubé mouky, aby vzniklo sice husté, ale tekuté těsto. Okořeníme kůrou z poloviny kartáčem vydrhnutého citronu. Necháme půl hodiny kynout.
Krok 4
Rozpálíme tuk v lívanečníku nebo na pánvi. Naběračkou naléváme nakynuté těsto a po obou stranách opékáme do zlato hnědé barvy. Ještě horké sypeme skořicovým cukrem. Jíme buď samotné, nebo je mažeme tvarohem, ovocným tvarohem, dobrým džeme nebo ovocným rozvarem.
Krok 5
Mrkvové lívance kynuté, slané: Z půllitru vlahého mléka, půl balíčku droždí, jednoho vejce, 250 gramů jemně strouhané mrkve a hrubé mouky vytvoříme husté, ale stále tekuté těsto. Přidáme do něj na špičku kulatého nože soli a stejné množství cukru a jeden rozetřený stroužek česneku a trochu muškátového květu nebo oříšku. Do těsta můžeme přimíchat také asi 50 gramů jemně strouhaného sýra.
Krok 6
Na oleji nebo na sádle smažíme po obou stranách lívanečky, které potřeme dušeným špenátem a posypeme strouhaným sýrem. Nebo lívanečky podáváme jako přílohu k dušenému masu, dušené zelenině, případně k masu a k zelenině. Jsou chutné i jako studený zákusek.
Krok 7
Mrkvové lívanečky pochoutkové: Asi 300 gramů mrkve jemně nastrouháme. Rozmícháme s pěti celými vejci, 100 gramy nastrouhaného sýru typu eidam, dvěma lžícemi strouhánky (může být i chlebová), jedním česnekem a dvěma lžícemi mléka nebo smetany (podle toho, co máme). Dochutíme trochou soli, mletým pepřem, případně troškou muškátového oříšku. Máme-li zelenou petrželku nebo pažitku, můžeme jí hrst do těsta také rozsekat. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Horké můžeme posypat sýrem. Podáváme jako pikantní chuťovku.