Jak udělat meruňkovou přesnídávku | recept
Recept na meruňkovou přesnídávku. Meruňková přesnídávka je oblíbená ovocná pochoutka, která má příjemnou osvěžující chuť. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny je meruňková přesnídávka i poměrně sytící. Obsažené minerální látky a vitaminy předurčují meruňkovou přesnídávku dětem, ale pro vysoký obsah zásaditých solí je doporučována i dospělým s některými nemocemi. Doma připravená meruňková přesnídávka je chutově bohatší a neobsahuje chemické konzervanty. Už jen kvůli tomu stojí zato si meruňkovou přesnídávku začít připravovat doma. Recept čtěte dále.
Co je potřeba
Na domácí meruňkovou přesnídávku si přichystejte:
- meruňky
- kuchyňské vybavení
- zavařovací sklenice
Krok 1
Meruňky a lidské zdraví: Meruňky jsou zásobárnou lidskému organismu prospěšných látek. Obsahují vitamin A (uvádí se, že 150 gramů meruněk kryje denní spotřebu vitaminu A pro člověka). Významný je také obsah draslíku, vápníku, železa a fosforu. Meruňky se uplatňují v dietách při chorobách krevního oběhu (mají výhodný poměr draslíku a sodíku), dále při ledvinových a jaterních nemocech. Meruňky obsahují zásadité soli, proto jsou doporučovány i lidem s revmatismem a ischiasem. Udělat si meruňkovou přesnídávku proto stojí zato. Navíc je příprava velice jednoduchá.
Krok 2
Meruňková přesnídávka pro nejmenší: Meruňkovou přesnídávku můžeme podávat už „starším“ kojencům. Protože jsou meruňky někdy chuťově ostré, musíme pro miminko vybrat plody dokonale zralé a sladké. Ale i tak příkrm z meruněk nejprve vyzkoušíme ve velmi malém množství – poprvé jen půlku meruňky. Když se miminko „neosype“ a neobjeví se ani jiné příznaky případné alergie, můžeme postupně zvýšit množství ovoce.
Krok 3
Meruňky na kojeneckou meruňkovou přesnídávku nastrouháme na skleněném struhadle (slupku vyhodíme). Syrové sladké meruňky není třeba přislazovat (pro miminka to není ani vhodné). Větším dětem, které jsou už zdatnějšími jedlíky, můžeme meruňkovou přesnídávku z čerstvého ovoce doplnit dětským piškotem.
Krok 4
Meruňková přesnídávka ve velkém: Meruňky přebereme, poškozená místa vykrájíme, plody vypeckujeme. Pro urychlení tepelného zpracování meruňky semeleme na masovém strojku. Meruňky meleme i se slupkami, v konečném produktu nebudou znát.
Krok 5
Výhodou mletí je, že se z meruněk uvolní i šťáva, a tak je při tepelné úpravě nebudeme muset podlívat vodou. Meruňkovou drť musíme rozvařit. K tomu se osvědčila mikrovlnná trouba. Rozdrcené meruňky dáme do nádoby vhodné pro vaření v mikrovlnce (sklo, porcelán, některé plasty).
Krok 6
Nádoby do mikrovlnky nepřikrýváme poklicí, odpařování je žádoucí. V mikrovlnné troubě se rozvářené ovoce nepřipálí. Dobu působení mikrovln musíme přizpůsobit množství rozvářeného ovoce. Když nemáme mikrovlnku, meruňkovou drť zvolna rozvaříme na sporáku (musíme trochu podlít). Rovněž je možno meruňky rozpéct v troubě, ale to je poměrně energeticky náročné.
Krok 7
Rozvařenou meruňkovou drť dokonale rozmixujeme – osvědčil se ponorný ruční mixer. Stejně poslouží i stolní mixer (jen je víc zašpiněného nádobí). Když nemáme žádný mixer, rozvařené meruňky propasírujeme přes síto – jde to velice snadno a není téměř žádný odpad. Mixováním nebo pasírováním získá meruňková přesnídávka hladkou konzistenci.
Krok 8
Protože se vařením staly meruňky kyselejší, meruňkovou přesnídávku mírně přisladíme. Jestliže je meruňková přesnídávka určená kojencům či diabetikům, nesladíme ji, nebo použijeme sladidlo doporučené lékařem nebo odborným specialistou pro výživu dětí a nemocných. Meruňkovou přesnídávku můžeme podávat hned po vychladnutí, ale podstatnou část z várky obvykle sterilizujeme do zásoby.
Krok 9
Meruňkovou přesnídávkou naplníme zavařovací sklenice (raději menší). Meruňková přesnídávka neobsahuje moc cukru, sterilizujeme 30 minut při 80 stupních Celsia.
Meruňkovou přesnídávku můžeme „nastavit“ jablky (asi jedna třetina k množství meruněk). K mísení jablek s meruňkami se neuchylujeme jen z důvodu nedostatku meruněk – přidaná jablíčka trochu „srazí“ ostrost meruněk. Na popisce sklenice přidaná jablka poznamenáme.