Krok 1
Čatní k nám přišlo z indických oblastí, kde je jeho domovina. Přes svůj exotický původ si čatní našlo cestičku do českých domácností na sklonku socialistické éry – mlsným jazýčkům nezabránila ani „železná opona“, aby si přes absenci na oficiálním trhu nezačaly čatní připravovat doma pro svou spotřebu. A protože jablek bylo u nás vždy dost – jablečné čatní se dostalo do repertoáru jako první.
Krok 2
Jablečné čatní je velmi výrazná pochutina, které se sní vždy jen malé množství. Proto není škoda práce připravit jablečné čatní i z malého množství surovin. Takže si mohou jablečné čatní připravit i ti, kteří musejí všechny základní suroviny kupovat: dva kilogramy jablek, 600 gramů cibule (to je asi pět středně velkých), ocet, sůl, cukr (lepší by byl třtinový, ale...), nové koření, celý pepř, mletý zázvor, 600 gramů rajčat, pokud možno nedozrálých (asi čtyři větší kusy) a paličku česneku.
Krok 3
Jablka omyjeme, zbavíme poškozených částí, oloupeme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme je na kostky. Když použijeme jablka kyselejší odrůdy, snadno se rozvaří. Jestliže máme jablíčka sladká, zůstanou v kouscích. Proto sladká jablka nakrájíme na drobné kostičky (kyselá tak 1,5, sladká 0,5 centimetru, ale to jen pro ilustraci, měřit nemusíme).
Krok 4
Cibule oloupeme, omyjeme. A protože chceme, aby v jablečném čatní zůstala cibule v kouscích, nakrájíme ji na měsíčky. Na čatní používáme běžnou bílou cibuli. Jiné – jemnější – druhy by v čatní nenašly uplatnění, protože cibule beztak dostane chuť po ostatních ingerencích. Česnek oloupeme a nasekáme na hrubé kousky nebo na plátky.
Krok 5
Rajčata nasekáme na drobnější kusy. Do čatní se mohou používat (a v některých receptech jsou i předepsána) nezralá rajčata. Tím nejsou míněny úplně zelené a malé plody, ale taková rajčata, která teprve začínají červenat. Protože budou tvořit nejtužší složku jablečného čatní, nasekáme je skutečně nadrobno (zejména tu část v okolí stopky).
Krok 6
Všechnu zeleninu dáme do kastrolu, zalijeme deci vody a pod pokličkou dusíme.
Krok 7
Připravíme si koření. Potřebujeme dva gramy nového koření a čtyři gramy celého pepře (to je od každého zarovnaná polévkové lžíce). U pepře můžeme použít směs černého a bílého, ale stačí jen černý. Koření buď nameleme na velmi hrubé kousky (nejhrubší frakce některých mlýnků) nebo roztlučeme v hmoždíři, případně rozdrtíme v čisté utěrce válečkem na těsto. Nasypeme k zelenině a jablkům.
Krok 8
Přidáme 6 gramů mletého sušeného zázvoru (dvě zarovnané polévkové lžíce), dvě lžíce soli a dvě deci octa. Protože jablečné nebudeme mixovat a nevznikne už žádný odpad, dusíme zeleninu od začátku s kořením, solí a octem. Sůl a ocet nezpůsobí připalování (na rozdíl od cukru). Ale i tak směs chvílemi odkryjeme a promícháme.
Krok 9
Vaříme asi půl hodiny. Potom hrnec se směsí odstavíme a přidáme asi 300 gramů cukru. Dobře rozmícháme a začneme ochutnávat. V této fází se zřejmě zvýší množství přidané soli, cukru a octa, protože horké čatní musí mít plnou sladkokyselou chuť, kterou vyvažuje sůl. Optimálně kořeněné jablečné čatní by mělo být v horkém stavu až „trochu moc“ sladkokyselé a ostré.
Krok 10
Jablečné čatní naplníme do malých skleniček (ideální jsou nízké od paštik nebo malé od jogurtů) a sterilizujeme (20 minut, 75 až 80 stupňů Celsia). Jablečné čatní se musí alespoň dva měsíce rozležet. Trochu „přehnaná“ chuť se zjemní, koření a ingredience se rozloží a pochutina bude tak, jak má být.
Krok 11
Jablečné čatní podáváme v malé mističce. Když bychom je chtěli z nějakého důvodu servírovat zároveň s jídlem, položíme na talíř malou hromádku (asi jako hořčice).