Jak udělat kynuté ovocné knedlíky | recept
Kynuté ovocné knedlíky – „blbouny“ – jsou na přípravu poměrně levné. Jejich příprava je rovněž velmi efektivní – kynutím a varem hodně nabydou. Vařit kynuté knedlíky se vyplatí, když se nás u stolu sejde víc. Udělat kynuté ovocné knedlíky ale není úplně jednoduché, proto se do nich někteří kuchaři neradi pouštějí. Jak udělat kynuté ovocné knedlíky? Přinášíme recept a návod na jejich přípravu.
Co je potřeba
- Suroviny podle předpisu
- Ovoce
- Vybavená kuchyně
Krok 1
Kynuté ovocné knedlíky plníme obvykle hodně aromatickým a šťavnatým ovocem. Volíme ovoce ostřejší chuti – meruňky, borůvky, jahody, višně. Uvařené ovocné kynuté knedlíky mají větší podíl těsta, takže se do nich příliš nehodí ovoce mdlé nebo méně šťavnaté (hrušky, jablka).
Krok 2
Kynuté ovocné knedlíky můžeme také plnit marmeládami výrazné chuti nebo švestkovými či jablečnými povidly. Případně lze na kynuté ovocné knedlíky využít i ovoce mražené (jahody, borůvky, rybíz) nebo zavařené ve vlastní šťávě (borůvky, švestky).
Krok 3
Kynuté těsto na ovocné knedlíky připravíme z půl kilogramu hrubé nebo polohrubé mouky, čtvrt litru mléka, soli, jednoho balíčku droždí a jednoho vejce. Do těsta na kynuté ovocné nepřidáváme tuk ani cukr, proto je těsto výrobně levné. Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné. Rozmícháme v něm kvasnice a necháme vzejít (nabyde a tvoří se v něm bubliny).
Krok 4
Mouku prosejeme do mísy, aby se provzdušnila (někdo to nedělá). Rozmícháme v ní kávovou lžičku soli. Ve zbytku mléka rozkvedláme vajíčko. Kvásek a mléko s vejcem nalijeme do těsta, vypracujeme tužší vláčné a kompaktní těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout (protože v těstě není cukr, kyne těsto pomaleji než těsta na buchty).
Krok 5
Z vykynutého těsta vykrajujeme ostrou lžicí nebo nožem stejně velké kousky. Zakulatíme je a pak roztáhneme na čtverce. Doprostřed vložíme ovoce. Z těsta vytvoříme jakýsi „raneček“, který stisknutím dobře uzavřeme. Hotový knedlík položíme spojem dolů na pomoučený tác na nepoužívané místo na vále. Necháme je ještě asi deset minut odpočívat a kynout.
Krok 6
Dáme vařit vodu. Volíme velký kastrol nebo hrnec, aby v něm knedlíky měly dost místa. Vodu osolíme lžičkou soli. Kynuté ovocné knedlíky opatrně (abychom je nerozbalili) vkládáme do vřící vody. Přikryjeme poklicí. Vaříme pět minut, pak knedlíky obrátíme a vaříme dalších pět minut (záleží na velikosti). Uvařenost knedlíku můžeme prověřit tak, že jeden vytáhneme z vody a nití jej přeřízneme.
Krok 7
Uvařené kynuté ovocné knedlíky vybíráme z vody drátěnou naběračkou a hned třemi rychlými vpichy propíchneme (viz titulní foto). Hodí se k tomu třeba špičatý nůž nebo dvojzubá vidlička. Když knedlík nepropícháme, srazí se, vytvoří se v něm tak zvaný brousek – a to je chyba nenapravitelná.
Krok 8
Uvařené kynuté ovocné knedlíky sypeme podle zvyklostí: cukrem, skořicí, mákem, perníkem, tvarohem, osmaženou strouhánkou a poléváme rozpuštěným máslem nebo přislazenou smetanou.
Krok 9
Zbylé knedlíky ohříváme na páře (a to i v mikrovlnce).