Krok 1
Borůvkové koláče jsou jemné pečivo zhotovené z kynutého těsta a čerstvých, případně zmrazených borůvek. Na rozdíl od buchet jsou borůvky na povrchu koláčů. Koláče s borůvkami mají kulatý tvar, optimální velikost po upečení je asi do deseti centimetrů. Borůvky pouštějí hodně šťávy, tak i z toho důvodu mívají borůvkové koláče nějakou „posypku“. Jednodušší způsob je upéct borůvkový koláč jako jeden kus – v kulaté formě nebo na plechu („haferový frgál“).
Krok 2
Nejprve připravíme borůvky: přebereme je, zbavíme poškozených plodů, zelených lístků, příliš dlouhých stopek a jehličí. Borůvky před pečením koláče neproplachujeme, zvodnatěly by. Jestliže budeme používat mrazené borůvky, vyndáme je z mrazáku, aby povolily, ale nerozmrazujeme je. Kompotované borůvky nejsou příliš vhodné, pečením by se změnily na kaši.
Krok 3
Půl kilogramu prosáté polohrubé mouky (může být i napůl s moukou hladkou) smícháme se 120 gramy pískového cukru, jedním vanilinovým cukrem, kůrou z poloviny kartáček omytého citronu, čtvrt lžičkou soli. Z deci mléka, jedné lžíce moučné směsi a poloviny balíčku kvasnic připravíme kvásek. Do mouky vlijeme vzešlý kvásek, přidáme dva žloutky, decilitr smetyny a přilijeme 125 (půl kostky) rozpuštěné Héry nebo podobného tuku na pečení.
Krok 4
Vařečkou nebo hnětačem vypracujeme hladké těsto. Kdyby bylo příliš tvrdé, přikápneme mléko, ale opatrně. Těsto musí být měkké, ale ne rozbředlé. Správné vypracování těsta je jedním z pilířů přípravy: musí být hladké, lesklé a nesmí se lepit na stěny zadělávací mísy (nebo nádoby). Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi půl hodiny kynout
Krok 5
Ze 100 gramů hrubé mouky, 100 gramů moučkového cukru, lžičky mleté skořice a 50 gramů pravého másla vypracujeme drobenku (žmolenku, moučku). Otázka použití druhu mouky na žmolenku bývá předmětem veselých sporů – podle zvyklostí jednotliví kuchaři používají všechny druhy pšeničné mouky, takže na tom tolik nezáleží. Nastrouháme kousek perníku na vaření nebo několik rumových perníčků (perník nemusí být).
Krok 6
Z vykynutého těsta vykrajujeme stejně velké kousky, rukou je zakulatíme a dlaní rozmáčkneme na ploché kotouče. Přeneseme je na tukem dobře vymazaný plech. Klademe je asi dva centimetry od sebe. Najdeme si vhodnou skleničku nebo jiný hygienicky nezávadný předmět s kruhovou základnou, jejíž průměr bude asi o dva centimetry menší než koláčky.
Krok 7
Skleničku jemně přitiskneme na střed koláče a vytlačíme tak stejnoměrnou prohlubninu. Do ni navršíme borůvky (spečením klesnou) a hustě zasypeme strouhaným perníkem nebo žmolenkou (případně obojím). Smažíme se, abychom borůvky i posypku udrželi ve vyhloubeném středu.
Krok 8
Na závěr okraje koláčů peroutkou potřeme rozšlehanými bílky nebo jen rozpuštěným tukem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Upečené borůvkové koláče podáváme zchladlé. Už není třeba je cukrovat.