jaktak.cz

Jak udělat bílou fazolovou polévku | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Bílá fazolová polévka patří do české klasiky. V zařízeních hromadného stravování ji obvykle vaří, má-li v menu následovat „hladovější“ nebo sladké jídlo. Bílou fazolovou polévku si rádi dáme k teplé přesnídávce nebo s pečivem k malému obědu. Jak udělat bílou fazolovou polévku a pochutnat si na ni doma? Sdílíme výborný recept.

Co je potřeba

  • Bílé fazole
  • Kořenová zelenina
  • Tymián, sůl, pepř
  • Tuk a mouka na jíšku

Krok 1

Bílá fazolová polévka je vydatná, a přitom výrobně velmi levná. Vaříme ji obvykle na víc než jedno jídlo: jednak se to vyplatí z ekonomického hlediska, jednak je ohřívaná bílá fazolová polévka ještě chutnější než čerstvá. Na bílou fazolovou polévku používáme drobné suché bílé fazole, jejichž cena je nízká a jsou celoročně dostupné.

Krok 2

Bílé fazole přes noc namočíme – nasypeme je do hrnce, v němž budeme polévku vařit a zalijeme je alespoň dvojnásobným objemovým množstvím studené vody. Počítáme s tím, že namočené fazole nabobtnají a zdvojnásobí svůj objem. Vařením fazole zvětší svou hmotnost asi o 135 procent. Hrnec na polévku tedy musí být dostatečně velký.

Krok 3

Půl kilogramu bílých předem namočených fazolích uvaříme do měkka. Nejekonomičtější vaření je v tlakovém hrnci. Když jej nemáme, musíme počítat s tím, že i namočené fazole budou potřebovat minimálně hodinu přímého varu. Když nevaříme v tlakovém dokonale uzavřeném hrnci, bude nám zpočátku z hrnce „utíkat“ pěna. Stáhneme plamen a necháme chvíli odklopenou pokličku. Když se zmírní var, přiklopíme a necháme fazole „táhnout“ při mírném varu.

Krok 4

Upravíme množství uvařených fazolí a vývaru. Jestliže se nám zdá, že máme fazolí moc, můžeme jich cedníkem trochu odebrat. Buď je použijeme na salát nebo je dáme do mrazáku pro příští využití. Častokrát se stane, že se nám v závěru vaření polévky zdá být fazolí málo, a vrátíme je zpět do hrnce. Taková je zkušenost.

Krok 5

Na lžíci másla osmažíme nastrouhanou nebo na drobné kousíčky nasekanou mrkev, petržel a malý kousek celeru. Osmaženou zeleninu přidáme k uvařeným fazolím. Na stejném kastrolku na dalších dvou lžicích másla upražíme tři lžíce hladké mouky na voňavou, ale světlou jíšku. Přidáme k fazolím se zeleninou a provaříme.

Krok 6

Bílou fazolovou polévku na závěr dochutíme dvěma drcenými stroužky česneku, dvěma špetkami rozemnutého tymiánu, solí a trochou bílého pepře. Máme-li k dispozici saturejku, můžeme ji přidat k tymiánu. V některých rodinách je zvykem k tymiánu přidat i trochu majoránky. Tymián, majoránka i saturejka by měly zajišťovat lepší trávení a méně nadýmání, kterému se po fazolích nevyhneme.

Krok 7

Někde se bílá fazolová polévka připravuje na způsob „kyselky“ – fazole se vaří s bobkovým listem a novým kořením. Koření se pak vyjme a polévka se zahustí zátřepkou z hladké mouky a smetany (může být i zakysaná) a dochutí se octem, cukrem a solí, aby měla mírně nabřesklou sladkokyselou chuť.

Krok 8

K bílé fazolové polévce se mohou podávat domácí vdolky, což býval na českém venkově běžný sobotní oběd. Do bílé fazolové polévky se obvykle nepřidávala uzenina, ale kdo to tak má rád, nic mu nemůže zabránit, aby ji do polévky nepřidal


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-bilou-fazolovou-polevku-recept.html