Jak udělat fazolový salát | recept
Fazolový salát - recept. Fazolový salát přijde k chuti po celý den: dopoledne si malé množství fazolového salátu s rohlíkem rádi dáme na přesnídávku. K obědu můžeme podávat fazolový salát jako přílohu k masu či sekané pečeni. Fazolový salát je výtečnou přílohou ke specialitám z grilu. A poslouží i jako chutná surovina při výrobě obložených chlebíčků a studených aspiků. Jak udělat tradiční fazolový salát? Přinášíme podrobný návod.
Co je potřeba
- suroviny podle receptu
- kuchyňské vybavení a zařízení
Krok 1
Fazolový salát je výrobek studené kuchyně. Jeho hlavní složkou jsou uvařené fazole, a to jakékoliv barvy i velikosti. Dále se do fazolového salátu přidává vařená nebo nakládaná zelenina, cibule, případně uzenina, vejce či sýr. Klasický fazolový salát se spojuje majonézou nebo dobrým olejem, ochucuje se solí, citronem (octem), černým pepřem, plnotučnou hořčicí, případně worcesterskou omáčkou.
Krok 2
Půl kilogramu fazolí namočíme alespoň na osm hodin. V té samé vodě uvaříme dokonale do měkka. Na sítu necháme okapat. Vodu nevyléváme, ale použijeme na polévku. Z půl kilogramu (jednoho balíčku) suchých fazolí získáme uvařením asi 1150 gramů uvařených fazolí. To je postačující množství na šest až osm velkých porcí konečného produktu. Je-li to moc, použijeme úměrně zmenšené množství surovin. Přebytečné uvařené fazole odložíme do mrazáku k dalšímu použití.
Krok 3
Uvaříme dvě mrkve, jednu petržel a čtvrt bulvy celeru. Vychladlé nakrájíme na drobné kousky. Čtyři kyselé okurky nakrájíme rovněž nadrobno. Nebo nebudeme vařit zeleninu, ale použijeme koupenou tak zvanou sterilovanou sladkokyselou směs do bramborového salátu. Tu scedíme, ale nálev nevyléváme.
Krok 4
Vychladlé fazole vysypeme do velké pracovní mísy. Přidáme nakrájenou zeleninu nebo zeleninovou směs a jednu na drobno sekanou cibuli. K fazolím můžeme dále přidat 200 gramů dobrého salámu nakrájeného na úzké delší nudličky, dvě natvrdo vařená vejce, a nebo deset deka tvrdého sýra nakrájeného na malé kostičky. Eventuálně všechno vyjmenované.
Krok 5
Připravíme si majonézu ze třech malých žloutků (nebo dvou velkých) a dobrého oleje. Nebo do misky vyklepneme sklenici majolky (větší, plus mínus 300 gramů). Majonézu rozmícháme s vrchovatou lžicí plnotučné hořčice, asi pěti kapkami worcesterské omáčky, lžičkou soli a čtvrt lžičkou mletého pepře.
Krok 6
Marinádu vlijeme do fazolí (použijeme stěrku). Vše důkladně zamícháme a ochutnáme. Dochucujeme podle vlastní zvyklostí, můžeme k tomu použít i nálev ze sterilované zeleniny. Protože se fazole vařily bez soli (se solí by ztvrdly), bude salát pravděpodobně hlavně málo slaný. V případě koupené majolky můžeme přidat trochu dobrého oleje. Při použití domácí majonézy to není třeba.
Krok 7
Salát dáme na několik hodin odležet. Podáváme buď s pečivem jako malé jídlo nebo s karbanátky, sekanou pečení, smaženým rybím filé. Když připravíme fazolový salát na zahradní party spojenou s grilováním, budeme sklízet samou chválu – ke specialitám z grilu (masu u zelenině) se báječně hodí a krom toho přijde k chuti i tehdy, když už máme masa dost.