jaktak.cz

Jak udělat zeleninový salát s kuřecím masem | recepty

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat zeleninový salát s kuřecím masem | recepty. Přináším recepty na zeleninový salát s kuřecím masem. Zeleninový salát s kuřecím masem je ideální spojení samých zdravých a lehce stravitelných surovin: zelenina dodá vlákninu, vitaminy a nerostné látky, kuřecí maso zajistí přísun bílkovin, případná zálivka nebo dresing rostlinné oleje potřebné ke vstřebáváni v tucích rozpustných látek. Možností, jak udělat zeleninový salát s kuřecím masem je víc. Přinášíme několik tipů.

Co je potřeba

suroviny podle návodu
základní kuchyňské vybavení

Krok 1

Zeleninový salát s kuřecím masem je lahůdkový výrobek studené kuchyně, ale rovněž jej lze zařadit do množin zeleninových, racionálních a „zdravých“ předpisů. Připravuje se buď k okamžité spotřebě, ale některé typy zeleninového salátu s kuřecím masem lze i několik hodin uchovávat v lednici, kde jim prospěje „proležení“.

Krok 2

Na zeleninový salát používáme kuřecí maso vařené, dušené nebo i smažené. Můžeme využít vařené maso z polévky, zbylou porci dušeného masa z předchozího jídla, nespotřebovanou část grilovaného kuřete. Ale právě tak můžeme k zeleninovému salátu připravit kuřecí maso speciálně – buď čerstvě opéct, ugrilovat nebo usmažit malé nugetky kuřecího masa.

Krok 3

Existují receptury na saláty s kuřecím masem, které by se měly dodržovat, aby mohl být salát svým názvem označován. To je případ třeba světoznámého salátu caesar, kde jsou předepsána určitým způsobem upravená kuřecí prsa, anebo salát coleslaw, který se obvykle podává ke smaženému kuřeti. Budeme-li experimentovat, vznikne možná chutná krmě, ale měli bychom pro ni použít jiné pojmenování.

Krok 4

Vařené, dušené či zbylé grilované kuřecí maso lze ideálně „zapracovat“ do různých salátů s majonézou nebo jinou pikantní zálivkou. Proležením získá jinak trochu mdlé vařené kuřecí maso na chuti. Proužky čerstvě opečeného (ogrilovaného) kuřecího řízku (z prsou nebo z vykostěných stehen) nebo kousky masa obalené a osmažené se naopak hodí na vrch salátu z čerstvé zeleniny, kam si dresing přidá strávník sám podle vlastní chuti (aby maso neztratilo čerstvou kůrku).

Krok 5

Zimní zeleninový salát s kuřecím masem: Čtyři menši mrkve, jeden pastinák a kousek celeru očistíme a uvaříme do příjemné tuhosti (nerozvaříme). Vychladlé nakrájíme na drobné kostky. Přidáme jednu cibuli a nakrájené vařené nebo grilované kuřecí maso. Můžeme přidat dvě nadrobno nakrájené kyselé okurky nebo jedno nastrouhané jablko, případně lžíci sterilizovaného hrášku. Spojíme majolkou, dochutíme solí, citronem, mletým pepřem, případně troškou cukru. Necháme alespoň hodinu odležet. Podáváme s pečivem.

Krok 6

Letní zeleninový salát s kuřecím masem: Půl hlávky ledového salátu, čtyři rajčata, jednu cibuli a dvě zeleninové papriky pokrájíme a smícháme v míse. Kdo má rád pekingské zelí, může je místo salátu použít také. Směsi neuškodí ani jedna oloupaná polní okurka nebo neoloupaná „hadovka“. Směs jenom lehce „protřepeme“ se zálivkou ze lžíce octa, trošky cukru a soli a lžíce oleje. Porci zasypeme kousky vařeného nebo čerstvě opraženého kuřecího masa. Podáváme s dresingem, obvykle bez přílohy.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-zeleninovy-salat-s-kurecim-masem-recepty.html