Krok 1
Květákové karbanátky jsou dva až tři centimetry vysoké bochánky (pavézky, „řízečky“), co možná pravidelně vytvarované z hmoty, kterou tvoří především ovařený květák, vejce a strouhánka. Květákové karbanátky se obalují v tak zvaném trojobalu nebo jen ve strouhánce a smaží se ve vyšší vrstvě tuku. Lze je konzumovat teplé i studené.
Krok 2
Do květákových karbanátků lze přidat i jiné druhy zeleniny, sýr, uzeninu či mleté maso, ale jen v takovém množství, aby převládající chuť květáku nebyla přehlušena. Místo obvyklé strouhánky z bílého pečiva je možno květákové karbanátky zahustit strouhánkou z chleba či celozrnného pečiva nebo ovesnými vločkami. Pro lidi s bezlepkovou dietou můžeme květákové karbanátky zahustit kukuřičnými vločkami nebo kukuřičnou moukou.
Krok 3
Velký květák (nebo dva tři menší) důkladně omyjeme a očistíme (pozor, v květáku od zahradníka nebo farmáře se mohou ukrývat vajíčka nebo i housenky běláska zelného). Květák rozdělíme na růžice nebo nakrájíme na kusy (je to jedno) a v mírně osolené vodě uvaříme do poloměkka. Vaříme-li zároveň nějakou polévku, použijeme vody z květáku do vývaru – masového i zeleninového.
Krok 4
Ovařený květák necháme okapat a vychladnout (aby se s ním snadněji pracovalo). Květák umeleme na masovém strojku. Jestliže strojek nemáme, můžeme ovařený květák nastrouhat na struhadle s hrubými očky nebo rozsekat na velmi jemné kousky. V případě sekání je třeba věnovat zvýšenou pozornost květákovým košťálům, abychom dobře posekali i tuhá vlákna.
Krok 5
V masovém mlýnku spolu s květákem umele jednu menší cibuli. Jestliže květák strouháme, nebudeme cibuli strouhat, ale nasekáme ji (strouháním cibule hořkne). Chceme-li do květákových karbanátků přidávat jiné ingredience, pomeleme je zároveň s květákem. Poznámka: Maso musí být předem tepelně upravené, syrové maso by se v květákových karbanátkách neprosmažilo.
Krok 6
Do namleté hmoty přidáme dvě až tři vejce a tolik strouhánky, aby vzniklo tvárné, ovšem ne příliš tuhé těsto. Okořeníme trochou soli (opatrně, snadno se přesolí) a mletým pepřem, případně trochou drceného kmínu nebo majoránky. Žádných exotických koření není třeba, květákové karbanátky mají svou osobitou chuť, kterou je škoda výrazným kořením „přebíjet“.
Krok 7
Z těsta tvarujeme asi dva centimetry vysoké bochánky, které dále můžeme obalit v mouce, vejcích a strouhánce, a nebo jenom v samotné strouhánce. Bochánkům dáváme pokud možno ekonomický tvar, abychom jich při smažení na pánev vložili co nejvíc (na kulatou pánev okrouhlý tvar, na hranatou pánev oválky nebo pavézky).
Krok 8
Květákové karbanátky vkládáme do vyšší vrstvy rozehřátého oleje a zvolna smažíme po obou stranách. Jestliže jsme zvyklí smažit ve fritovacím hrnci, postupujeme podle návodu k použití. Během smažení květákové karbanátky trochu „vyskočí“ – způsobuje to přidané vejce – a trochu zmenší plochu (odpařuje se voda).
Krok 9
Květákové karbanátky podáváme teplé s bramborovou kaší, vařenými novými bramborami, šťouchanými bramborami. Dobře chutnají s hlávkovým, okurkovým či rajčatovým salátem. Studené květákové karbanátky obvykle pojídáme ke svačině či večeři, bez přílohy, případně jen se salátem.