Jak udělat cuketové bramboráky | recept
Cuketové bramboráky nemají nic společného s bramborami, tak jako ruské vejce s Ruskem či španělský ptáček se Španělskem. Cuketové bramboráky jsou tenké placky připravované a kořeněné stejně jako oblíbený český bramborák, jen je k jejich výrobě místo brambor použita strouhaná cuketa. Cuketové bramboráky připravujeme v létě a na podzim, kdy je na trhu i v zahrádkách dostatek (až přebytek) cuket. Přinášíme návod, jak udělat cuketové bramboráky – bramboráky z cuket.
Co je potřeba
- kuchyňské vybavení a zařízení
- cuketa a další přísady podle receptu
Krok 1
Asi v polovině 80. let 20. století vystoupila v tehdy oblíbeném kutilském a zahrádkářském televizním pořadu herečka Jana Štěpánková a představila pěstitelům do té doby poměrně neznámou plodinu – cukínu, alias cuketu. Zároveň diváky seznámila s úžasným kuchyňským využitím této podivné velké bachraté „okurky“. Mimo jiné prozradila, jak udělat cuketové bramboráky. Strhla se málem cuketová bouře, na příští sezonu chtěl mít skoro každý pěstitel cuketu na zahrádce a cuketové bramboráky na talíři.
Krok 2
Cuketové bramboráky uděláme stejným postupem, jako když používáme brambory. Základ tvoří cukety nastrouhané na struhadle s malými nebo většími očky – to je třeba vyzkoušet, protože každému vyhovuje jiná konzistence těsta. Cuketa se nechá chvíli odležet, aby pustila přebytečnou vodu. Těsto se pak zpevní syrovým vejcem a zahustí moukou. Jako koření se používá bramboráková klasika – česnek, majoránka, mletý pepř, drcený kmín.
Krok 3
Těsto na cuketové bramboráky klademe naběračkou na tukem vymazanou dobře rozpálenou pánev. Osvědčily se pánve s titanovým nebo teflonovým povrchem, protože na ně se cuketové bramboráky nepřichytávají a netrhají se. Těsto roztíráme co možno nejtenčeji, aby byly cuketové bramboráky vykřupané, jak to má asi každý nejraději.
Krok 4
Cuketové bramboráky opékáme po obou stranách. Aby zůstaly křupavé, zbytečně s jejich servírováním neotálíme a dáváme je strávníkům hned na talířky. Trochu tím utrpí kultura stolování, ale domácí příprava bramboráků (tedy i cuketových) je někdy taková malá společenská událost, na které se podílí víc lidí, takže to v kroužku přátel nevadí. Jen nesmíme jako hostitelé zapomenout na dostatek papírových ubrousků na prsty, protože i cuketové bramboráky nejlépe chutnají pojídané bez příboru.
Krok 5
Cuketové bramboráky můžeme připravit i s různými náplněmi – cuketový bramborák přes celou pánev se po jedné straně poklade náplní a pak v polovině přehne. Může to být na způsob cmundy po Kaplicku (uzené maso a kyselé zelí) nebo na způsob restauracemi tolik oblíbených „babiččiných tajemství“, kdy je bramborák naplněn čímkoliv, co kuchyně momentálně dala.
Těsto na cuketové bramboráky můžeme udělat s přídavkem sýrů, uzeniny, libové slaniny. Nebo lze horké cuketové bramboráky sypat strouhaným sýrem. Malé cuketové bramboráčky můžeme podávat jako přílohu k dušené zelenině, špenátu nebo k méně výraznému dušenému masu.