Jak udělat cuketu plněnou mletým masem | recept
Cuketa plněná mletým masem | recept. Cuketa plněná mletým masem je dobrý kompromis jak „v jednom hrnci“ uvařit pro lidi, kteří nejedí maso, nejedí zeleninu a jedí zeleninu i maso. Takových domácností není málo. Cuketa plněná mletým masem chutná teplá, ale labužníci ji ocení i jako studený nářez k lehké letní večeři. Jak udělat cuketu plněnou mletým masem, aby si pochutnali všichni?
Co je potřeba
- kuchyňské nádobí a vybavení
- cuketa, mleté maso a další suroviny podle receptu
Krok 1
Cuketa sama o sobě není zelenina nijak výrazné chuti. Není ani energeticky příliš vydatná, což není vždy právě ideální (například u dorůstajích dětí, těžce pracujících nebo sportovců). Cuketa plněná mletým masem je chuťově zajímavější a nutričně bohatší. Krom toho se v mnoha rodinách najdou jedinci, kteří by se vařené zeleniny ani nedotkli a není v našich silách „výchovně“ na ně působit (hlavně někteří muži a odrostlejší synové). V případě cukety plněné mletým masem není žádný problém předložit na talíři „vypreparované“ mleté maso bez cukety.
Krok 2
Pro plnění cukety mletým masem si vybereme větší a vyzrálejší plodinu. Maso potřebuje trochu delší dobu přípravy, tak aby se cuketa příliš nerozvařila. A nebo je jiná možnost – vybereme naopak cuketky ještě velmi mladé, takové, které budeme konzumovat i s uvařenou slupkou. (I když těch je někdy škoda, je lepší „pošetřit“ si je na salát.)
Krok 3
Velkou cuketu oloupeme, omyjeme, podélně rozřízneme,vybereme jadřinec, aby vznikly dvě „lodičky“. Mladé cuketky jenom důkladně omyjeme kartáčkem, podélně rozkrojíme a opatrně vydlabeme (abychom je neprotrhli). Na velké cukety použijeme polévkovou lžíci, na malé cuketky čajovou lžičku (mají menší průměr). Vnitřky cuket vysolíme.
Krok 4
Připravíme si masovou náplň. Použijeme buď mleté maso z důvěryhodného zdroje, a nebo si maso sami nameleme. Velmi dobrá je směs syrového libovějšího vepřového boku a kuřecí (i méně hodnotného) masa nebo jen samotné vepřové nebo drůbeží maso. Dříve doporučovaná směs hovězího a vepřového nebo samotné hovězí není moc vhodné: jednak se hovězí maso dělá déle než vepřové a zůstává ve směsi tužší a jednak současné ceny předurčují hovězí maso k ušlechtilejšímu zpracování, než coby náplně do cukety plněné mletým masem.
Krok 5
Maso ochutíme solí, pepřem a dále podle zvyklostí: tymiánem (jestliže k němu bude rajská omáčka), česnekem a majoránkou (když chceme cuketu dodávat s bramborovou kaší), paprikou, saturejkou – podle chuti a zvyku. Do směsi přidáme syrové vejce a strouhánku, aby se maso spojilo. Můžeme přidat také trochu uvařené rýže, pohanky, krupek nebo suchých ovesných vloček, čímž maso trochu „nastavíme“.
Krok 6
Masovou směsí naplníme vydlabané vnitřky cuket, a to buď poloviny nebo dáme do jedné půlky trochu víc náplně a přiklopíme duhou polovinou, kterou zajistíme špejlemi nebo párátky. Počítáme s tím, že vejci a strouhánkou se zvětší objem, takže v případě přiklopení druhou půlkou musíme nechat trochu vůle, jinak by náplň hledala cestu ven řezem. Zbylé maso můžeme vložit do pekáče vedle cukety.
Krok 7
Cukety lehce posolíme a dáme do vymazaného pekáče. Můžeme je obložit třeba cibulí a rajčaty (z rozpečené zeleniny pak vyrobíme rajskou omáčku) nebo cuketu pečeme na „srbský způsob“ s cibulí rajčaty a paprikami, případně cuketu obložíme plátky slaniny. Když je cuketa téměř měkká a na povrchu začíná mít opečenou kůrku, opatrně ji vyjmeme (párátka v případě celé nevyndáváme). Rozpečená rajčata rozmixujeme a uděláme z nich rajskou omáčku. Nebo cuketu můžeme zalít bešamelem a zapéci. Výpek rozředíme vývarem a dochutíme.
Krok 8
Cuketu plněnou mletým masem můžeme podávat s rýží či těstovinami (varianta s rajskou omáčkou, viz titulní foto), s rýží nebo bramborami (poléváme rozdušenou směsí paprik, cibule a rajčat) nebo s bramborovou kaší (když ji pečeme bez zeleniny). Kdo cuketu za žádnou cenu nejí, dostane kousek masa, z něhož jsme cuketu „sloupli“ nebo zbylou sekanou pečenou vedle cukety.