Jak zpracovat starší zavařeniny | rady
Jak zpracovat starší zavařeniny | rady. Situace, že se nám ve spíži nebo ve sklepě nahromadilo větší množství zavařenin, není neobvyklá. Pro přímou konzumaci na ně nemáme chuť, na darování už nemají vhodné datum, jejich vyhození brání naše hospodárnost. Jak naložit se staršími kompoty a džemy? Jak zpracovat přebytečné zavařeniny? Přinášíme pár vyzkoušených triků a receptů.
Co je potřeba
kompoty
zavařeniny
kuchyňské vybavení
Krok 1
Ovocná zmrzlina
Starší kompoty se stanou vděčnou surovinou v horkém létě, kdy zejména děti stále chtějí mlsat něco mraženého. Ovocný základ, který nám poskytnou kompoty, je zárukou nižší kalorické hodnoty oproti kupovaným zmrzlinám, o finančním efektu ani nemluvě. Při pikantním dochucení si zmrzlinu z kompotu rádi dají i dospělí.
Recept: Starší kompoty slijeme, peckové ovoce zbavíme pecek a rozmixujeme dohladka. Směs dáme zmrazit v plastové krabičce nebo ve výrobníku ledových kostiček.. Jestliže je masa příliš tuhá, naředíme ji slitou šťávou, ale ne příliš, aby zmražená hmota nebyla moc vodnatá, a tedy tvrdá ledem. Méně chuťově výrazné druhy je dobré kombinovat s výraznějšími (jablka s meruňkami, hrušky s brusinkami nebo jeřabinami...). Dřeň lze nutričně i chuťově zlepšit rozmixováním menšího množství čerstvého ovoce – jahod, malin, borůvek, rybízu, případně i citronové šťávy.
Krok 2
Tvarohový dezert
Malinový, ostružinový nebo jahodový džem nebo zcezené meruňky či jahody z kompotu jsou výtečným dochucovadlem sladkých tvarohových dezertů. Zavařeniny tvaroh ochutí i osladí, proto džemy přidáváme jen po lžicích, aby dezert nebyl sladký až příliš. Řidší ovocný tvaroh lze rovněž zmrazit, čímž dětem připravíme „domácího ovocného míšu“. Meruňky nebo jahody z kompotu nemixujeme, ovoce se částečně rozmíchá a zbylé kousky jsou v tvarohu chutné.
Krok 3
Nápoje
Starší nebo méně oblíbené džemy, marmelády i povidla nemusíme zatracovat. V chladných dnech z nich můžeme připravit velice chutné oblíbené ovocné čaje, u nichž navíc máme jistotu, že jejich chuť nepochází z chemické továrny. Dvě tři lžíce zavařeniny rozředíme vřelou vodou. Přidáme koření či citrusovou šťávu, slijeme do konvice, doplníme vařící vodou, ochutnáme (případně přidáme vodu nebo zavařeninu) a podáváme. Pro dospělé může doplnit trochou ovocné pálenky či rumu.
Tipy: Rybízový džem chutná s hřebíčkem, celou skořicí a kouskem citronové kůry. K rozvaru ze švestkových povidel se dobře hodí badyán, fenykl či anýz. Jablečná povidla se snoubí s citronem a čerstvým (případně i sušeným) zázvorem. Kombinací malin, ostružin a borůvek vznikne báječná lesní směs, jíž není třeba ničím dalším dochucovat. Chceme-li ze zavařeniny připravit osvěžující studený nápoj, zavařeninu nejprve v troše vody ručním mixerem rozšleháme a pak doplníme studenou vodou nebo minerálkou.
Krok 4
Ovocné moučníky
Krom toho, že rozehřátou, případně rumem, skořicí a podobně dochucenou marmeládou můžeme promazávat hotové moučníky (piškoty, rolády, lité perníky), je možno starší zavařeniny vmíchat přímo do těsta. Zejména litý perník tím získá na chuti a na vláčnosti. Samozřejmě už do těsta nepřidáváme cukr. Vypeckované višně, třešně, případně i nakrájené pevné švestky můžeme přidávat do těsta na různé chlebíčky, a tím nahradíme nebo doplníme rozinky a kandované ovoce.
Krok 5
Náplně
Starší zavařeniny nám poslouží jako náplně do buchet, koláčů, knedlíků a taštiček. Méně sladkými zavařeninami (například povidly vařenými bez přidání cukru) můžeme plnit přímo, pouze je před upotřebením rozmícháme a dochutíme například rumem nebo trestí. Ostřejší džemy můžeme přidávat jako pojivo do ořechové nebo makové nádivky (už víc nesladíme). Nebo můžeme z naředěných povidel připravit rozvar - sladkou omáčku ochucenou kořením - a tím polévat neplněné kynuté nebo tvarohové knedlíky. *
Krok 6
Jestliže například při likvidaci pozůstalosti narazíme na sklep plný kvalitně zavařených, ale poměrně letitých kompotů a jiných sladkých zavařenin, existuje pro jejich zhodnocení i jiná cesta, oblíbené „zkapalnění“. Před tímto krokem je navýsost vhodné navštívit nejprve nějakou oficiální pálenici a domluvit se na podrobnostech: jestli vůbec je možné kvas u nich přepálit, případně i postup (koncentraci) při jeho přípravě.**
* Pozor, někoho po teplých povidlech či džemech může pálit žáha. **Je nutno upozornit, že domácí výroba lihu sice přestala být trestným činem, ale stále se jedná o nedovolený přestupek, který je trestán pokutou.