Jak připravit domácí sekanou z mletého masa | recept
Sekaná z mletého masa | recept. I když sekanou z mletého masa můžete připravit na různé způsoby, podle tohoto receptu připravíte tu nejlepší domácí plněnou sekanou, jakou jste kdy jedli. Je výborná zejména za studena, její jednotlivé plátky můžete podávat s pečivem a sterilovanou zeleninou. Domácí sekaná z mletého masa – recept krok za krokem.
Co je potřeba
Recept na domácí sekanou pro 4 osoby, pro tvorbu 1 nohavice sekané z mletého masa:
- 1 kg hovězího mletého masa
- 0,5 kg vepřového mletého masa
- 5 cibulí
- 7 stroužků česneku
- strouhanka
- červená sladká paprika
- majoránka
- mletý kmín
- sůl
- pepř
- hořčice
- olej
- vejce 5 ks: 2 syrová vajíčka do masové směsi, 2 vajíčka uvařená natvrdo do náplně, 1 syrové vajíčko na potření vrchní části rolády pro vytvoření krusty
Náplň:
- okurka
- 2 nožičky vídeňských párků
- dle chuti může být i slanina
Krok 1
Hovězí mleté maso na domácí sekanou i vepřové hovězí maso na sekanou důkladně opláchněte a vložte do hluboké mísy, kde se vám bude dobře promíchávat.
Krok 2
Cibuli si nakrájejte nadrobno, česnek rozmačkejte, obojí přidejte k mletému masu. Nakrájenou cibuli i rozmačkaný česnek důkladně promíchejte s mletým masem v míse.
Krok 3
Mleté maso osolte, opepřete, přidejte majoránku, sladkou papriku a mletý kmín. Vše dle své vlastní chuti. Poté k masu přidejte dvě syrová vajíčka a hořčici, opět promíchejte. Masovou směs zahustěte strouhankou. Základem úspěchu je maso se všemi ingrediencemi důkladně promíchat.
Krok 4
V dalším kroku si nachystejte plech na pečení, na který rozbalte alobal. Z půlky připravené masové směsi si vytvořte spodní část rolády. Na spodní část rolády umístěte popořadě nakrájené párky, okurky a natvrdo uvařená vajíčka – viz ilustrační obrázek.
Krok 5
Ze zbytku masa vytvořte vrchní část rolády a pomocí mašlovačky ji potřete syrovým vejcem (to můžete smíchat s trochou oleje). Sekanou zabalte do alobalu a dejte ji péct.
Krok 6
Sekanou z mletého masa pečte v předehřáté troubě při 200 °C po dobu dvou hodin. Na posledních 30 minut sekanou z mletého masa odkryjte, aby se vám na její vrchní části vytvořila křupavá kůrka. Sekanou potírejte jejím vlastním výpekem (vypečená šťáva). Přeji vám dobré chutnání.