Jak pěstovat pohanku | rady
Jak pěstovat pohanku | rady. Pohanka je obilovina, která je ceněna pro její obsah rutinu, který zvyšuje pružnost cévních a žilních stěn. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a rozšiřuje cévy. Pohanku nejčastěji využíváme pro přípravu pohankové krupice, pohanku lze kuchyňsky využívat jako přílohu jídel, můžeme si ale z ní uvařit i léčivý čaj, nať pohanky přidáváme do polévek podobně jako naťové koření. Seznamte se krok za krokem s pravidly pro pěstování pohanky.
Krok 1
Podmínky pro pěstování pohanky
Semena pohanky vyséváme v dubnu a květnu přímo do záhonu, do hloubky 30 – 50 mm. Osivo pohanky sejeme do řádků ve vzdálenosti 10 cm. Můžeme ji sázet také na okraje záhonů, cestiček a podobně. Pohanka má velice nízké pěstitelské nároky. Je nenáročná na půdu, jediné, co nesnáší, jsou mrazy. Je teplomilná. Daří se ji ve středně těžké hlinité půdě, poradí si v lehčí hlinitopísčité půdě. Má ráda půdy chudé na živiny. Je odolná vůči škůdcům i chorobám. Vegetační doba pohanky kolísá dle počasí a odrůdy mezi 80 až 120 dny. Rostlina dorůstá zhruba 1 metru na výšku. Hlavním opylovačem pohanky je včela medonosná. K dobrému výnosu potřebuje pohanka dostatek světla. Při nedostatku světla klesá výnos nažek.
Krok 2
Sklizeň pohanky
Plodem pohanky je trojboká nažka připomínající bukvici. Barva nažky je stříbřitě šedá, hnědá, až fialově černá. Pohanku sklízíme na sklonku léta, nažky pohanky sklízíme ručně. Pohanku uchováváme v chladu a ve tmě. Jejich tvrdé a lesklé osemení je třeba před využitím oloupat. Mimochodem, pohanka se v obchodech často prodává loupaná.
Mletá pohanka slouží jako mouka, která je výtečná pro přípravu chleba či palačinek.
Pohanka je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Z minerálů je pohanka zajímavá zejména vyšším obsahem hořčíku, manganu, mědi, fosforu, zinku, selenu, železa a draslíku. Pohanka dále obsahuje vitamíny B1, B2, niacin, B6, cholin, vitamín E a je významným zdrojem vitamínu P – rutinu.