Jak udělat slavnostní nepečený dort | recept
Jak udělat slavnostní nepečený dort | recept. Když se řekne dort, každý si nejspíš hned představí pracný prokrajovaný korpus s několika druhy náplní a šlehačkovým krémem. V časovém presu proto leckdy nebývá na pečení dortů čas a často se uchylujeme k nákupu již hotových. Nic ale nepotěší víc, než dort upečený od srdce, proto si dnes ukážeme dva jednoduché recepty na nepečené dorty.
Co je potřeba
kvalitní suroviny
Krok 1
Jablečný dort s trubičkami
Ovocné dorty patří mezi evergreeny. Nejčastěji se k jejich přípravě používá bobulovité ovoce, ale pro zimní období se určitě lépe hodí dort s příchutí jablek. Jeho příprava je sice trošku složitější, ale jen na první pohled. Základem jsou kvalitní suroviny: pravé máslo, 100% jablečný džus a nejlépe cukrářské piškoty. Z obyčejných surovin totiž žádný zázrak nevytvoří ani mistr kuchař.
Přísady:
Korpus: 120 g piškotů (1 malé balení), 100 g másla
Náplň: 32 zmrzlinových trubiček (2 bal) – rozpůlit na 64 krátkých, 3 balení želatiny čiré, 1 1/4 l jablečného džusu (z toho 0,5 l na namočení želatiny), 1 polévková lžíce citrónové šťávy, 400 – 500 ml šlehačky, 2 balení vanilinového cukru, 50 g cukru
Na ozdobu: 1 jablko, trochu citronové šťávy, lístky máty
Příprava:
1. Piškoty rozdrtíme válečkem a dobře smícháme s rozpuštěným máslem. Hmotu dáme do vymazané dortové formy (průměr 26 cm) a umačkáme lžící do hladka.
2. Želatinu necháme nabobtnat v 0,5 l jablečného džusu 10 minut a pak zahřejeme podle návodu. Rozehřátou želatinu vmícháme do zbylého džusu smíchaného s citrónovou šťávou (zvolíme velkou mísu) a necháme vychladnout cca 15 minut. Šlehačku vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem (nemusí být zcela tuhá). Vyšlehanou šlehačku dobře vmícháme ruční metlou do vychladlé jablečné směsi. Pak necháme směs v míse, dokud nezačne tuhnout – občas promícháme, aby hmota tuhla rovnoměrně (nejen na povrchu). Pozor: Tuhne dlouho z důvodu velkého množství hmoty. Tuhnoucí fáze trvá cca 1 hodinu při pokojové teplotě. Pokud chceme tuhnutí urychlit v lednici, nezapomínáme promíchávat častěji.
3. Již tuhnoucí hmotu (ne zcela řídkou) nalijeme do formy na piškotový korpus a podél stran kolmo ke dnu formy napícháme přepůlené (zkrácené) zmrzlinové trubičky těsně vedle sebe – dáváme při tom pozor, aby trubičky nepadaly. Dort dáme tuhnout na minimálně 3 hodiny do lednice.
4. Okraj formy opatrně uvolníme nožem a dort přendáme na servírovací talíř. Oloupané jablko nakrájíme na tenké plátky, pokapeme citrónovou šťávou a ozdobíme jím dort. Dekorujeme lístky máty.
TIP: Pokud děláte dort v menší formě – průměr 20 cm – trubičky nepůlíme (ponecháme je dlouhé, aby se zvýšil okraj na náplň). V takovém případě potřebujeme 48 zmrzlinových trubiček. Trubičky určitě volíme barevné, aby byl výsledný efekt co nejslavnostnější.
Krok 2
Narozeninový Ruličkový dortík
Pečení dortů k oslavě významného životního jubilea je u nás tradicí. Ruličkový dortík určitě uspokojí každého milovníka ořechů a mandlí a zaujme i svým netradičním a pracně vypadajícím vzhledem. Postup je o něco jednodušší než u předchozího receptu a výsledek určitě příjemně překvapí jak kuchaře, tak oslavence.
Na těsto: 6 bílků, 250 g nastrouhaných mandlí nebo ořechů, 200 g moučkového cukru
Na krém: 6 žloutků, 100 g moučkového cukru, 2 balení vanilínového cukru, 1 polévková lžíce instantní silné kávy, 200 g měkkého másla
Na ozdobení: asi 15 cukrářských trubiček
Příprava:
1. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Dobře promícháme mandle nebo oříšky s cukrem a opatrně smícháme se sněhem.
2. Čtvrtinu těsta dáme na dno dortové formy (průměr 24 nebo 26 cm, vyložené pečicím papírem), uhladíme a pečeme v předehřáté troubě. Elektrická trouba: 200 °C, horkovzdušná trouba: 180 °C, plynová trouba: stupeň 2-3, doba pečení: cca 12 minut
3. Po upečení vyklopíme korpusový plát na mřížku, opatrně stáhneme pečicí papír a necháme vychladnout. Takto upečeme další čtvrtinu těsta a celý postup opakujeme ještě dvakrát.
4. Příprava krému: v horké vodní lázni našleháme žloutky, cukr, vanilínový cukr a kávu do pěny. Poté nádobu z lázně vyndáme a pěnu šleháme do vychladnutí. Máslo vyšleháme do pěny a po lžících zašleháváme do žloutkové pěny, až se vše spojí do hladkého krému.
5. Tři čtvrtiny krému použijeme na namazání všech plátů dortu, které na sebe poskládáme. Zbývající čtvrtinu krému použijeme na potření horní plochy a stran dortu.
6. Dvě třetiny ruliček válečkem rozdrtíme a posypeme horní a boční strany dortu. Zbylé ruličky nakrájíme na kousky o velikosti 3 až 4 cm a dort jimi dozdobíme. Dort necháme 3 až 4 hodiny uležet v ledničce.
TIP: Na ušlehání pevných bílků existuje spousta tipů. Úplný základ tvoří čerstvá vejce ponechaná nejméně hodinu při pokojové teplotě. Při šlehání se do mísy nesmí dostat ani kousek žloutku nebo jiné nečistoty.