Jak připravit vánoční bílou zelnou polévku | recept
Bílá zelná polévka patří vedle čočkové a hrachové k třem nejznámějším štědrovečerním polévkám. Typická je hlavně pro některé podhorské oblasti Moravy. Chcete-li vyzkoušet výbornou zelnou polévku, je tenhle recept přesně pro vás.
Co je potřeba
750 g kysaného zelí 4 větší brambory 1200 ml vody 200 ml mléka ½ lžičky kmínu 1 špetka soli 2 lžíce másla 2 lžíce hladké mouky
Krok 1
Zelí dáme vařit i se šťávou do jednoho litru vody. Na středním plameni ho ponecháme 20 minut, dokud nezměkne. Mezitím oloupeme brambory a uvaříme je zvlášť v osolené a okmínované vodě.
Krok 2
Připravíme si světlou jíšku. Máslo s moukou pražíme na teflonové pánvi do světle žluta. Jíšku necháme vychladnout. Kdybychom ji dali do horké polévky teplou, nadělala by hrudky.
Krok 3
Uvařené brambory i s vodou přilijeme k uvařenému zelí. Zahustíme jíškou. Přilijeme mléko a ještě několik minut povaříme. Chutě a vůně se musí spojit dohromady.
Krok 4
Servírovat můžeme hned, ale bílá zelná polévka je nejlepší pěkně rozleželá druhý den. Zdobíme třeba petrželkou nebo krutonky.
Pro pikantnější chuť můžeme do každého talíře polévky přidat lžičku zakysané smetany.