jaktak.cz

Jak připravit vánoční bílou zelnou polévku | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Bílá zelná polévka patří vedle čočkové a hrachové k třem nejznámějším štědrovečerním polévkám. Typická je hlavně pro některé podhorské oblasti Moravy. Chcete-li vyzkoušet výbornou zelnou polévku, je tenhle recept přesně pro vás.

Co je potřeba

750 g kysaného zelí 4 větší brambory 1200 ml vody 200 ml mléka ½ lžičky kmínu 1 špetka soli 2 lžíce másla 2 lžíce hladké mouky

Krok 1

Zelí dáme vařit i se šťávou do jednoho litru vody. Na středním plameni ho ponecháme 20 minut, dokud nezměkne. Mezitím oloupeme brambory a uvaříme je zvlášť v osolené a okmínované vodě.

Krok 2

Připravíme si světlou jíšku. Máslo s moukou pražíme na teflonové pánvi do světle žluta. Jíšku necháme vychladnout. Kdybychom ji dali do horké polévky teplou, nadělala by hrudky.

Krok 3

Uvařené brambory i s vodou přilijeme k uvařenému zelí. Zahustíme jíškou. Přilijeme mléko a ještě několik minut povaříme. Chutě a vůně se musí spojit dohromady.

Krok 4

Servírovat můžeme hned, ale bílá zelná polévka je nejlepší pěkně rozleželá druhý den. Zdobíme třeba petrželkou nebo krutonky.

Pro pikantnější chuť můžeme do každého talíře polévky přidat lžičku zakysané smetany.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-vanocni-bilou-zelnou-polevku-recept.html