Jak upéct tradiční linecké cukroví | recept
Linecké cukroví | recept. Cukroví z lineckého těsta rozhodně nesmí chybět na žádné vánoční tabuli. Křehké máslové těsto, kvalitní marmeláda a tenká krusta z moučkového cukru na povrchu – to všechno dohromady dává jedinečný chuťový zážitek. Přináším vám můj recept, jak upéct tradiční linecké cukroví, se kterým si hezky dokreslíte vánoční atmosféru.
Co je potřeba
- 30 dkg hladké mouky
- 20 dkg másla
- 10 dkg cukru moučka
- 2 žloutky
- vanilkový cukr, citronová kůra
- na dohotovení marmeláda a moučkový cukr
Krok 1
Jak připravit těsto na linecké cukroví?
Do mouky rozkrájíme změklé máslo, přidáme ostatní ingredience a rychle spojíme. Nebojíme se pracovat rukama. Hněteme, dokud nedostaneme hladké nelepivé těsto.
Krok 2
Linecké těsto dáme odpočinout do lednice nejméně na 2 hodiny, nejlépe přes noc. Zaslouží si to, právě tady je skryto tajemství jeho křehkosti. Vychlazené linecké těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na plát o síle 2-3 mm a vykrajujeme z něj různé tvary. Polovině z nich vykrojíme střed.
Krok 3
Vykrájené linecké cukroví klademe na plech potažený pečicím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na teplotu 180 °C. Hotové linecké cukroví lehce zrůžoví – trvá to asi 4-5 minut. Necháme vychladnout.
Krok 4
Nakonec linecké cukroví spojíme kvalitní ovocnou marmeládou. Před podáváním lineckého cukroví pocukrujeme moučkovým cukrem. Slepené linecké cukroví můžeme také polít čokoládou a ozdobit barevnou posypkou.
Nikdy nešetřete na nákupu surovin. Mouku kupujte pouze extrahladkou a máslo nenahrazujte jiným tukem. Jedině tak připravíte to pravé a jediné linecké cukroví.