Jak na patizon v kuchyni | recepty
Patizon | recepty. Patizony jsou oblíbenou součástí podzimních dekorací. Oblíbená je jejich svěží barva i nezvyklý tvar. Ale patizon nám mnohem lépe poslouží v kuchyni, obsahuje totiž celou řadu zdraví prospěšných látek.
Co je potřeba
patizon
Krok 1
Co najdete v patizonu 90% dužiny patizonu tvoří voda. Je proto velmi vhodnou součástí dietního jídelníčku a stravy dětí. Je velmi lehce stravitelný. Má vysoký obsah vlákniny a napomáhá tak přirozenému pročišťování střev. Také podporuje imunitu a pomáhá celkové regeneraci. Z minerálů v něm najdete především sodík, draslík, fosfor, měď a železo.
Krok 2
Recepty z patizonu Dužinu patizonu využijte zejména v pečených a dušených jídlech. Výborně si rozumí s mletým masem, cibulí, česnekem, rajčaty, koprem, petrželkou, sýrem, bazalkou a kari. Můžeme ho ale tak konzumovat za syrova nebo v nejrůznějších nálevech. Jako u každé zeleniny i tady platí – čím kratší tepelná úprava, tím více vitamínů.
Krok 3
Pomazánka z patizonu 100 g syrové dužiny 50 g eidamu 250 g pomazánkového másla 1 hrst čerstvých bylinek Velmi jednoduchý a zdravý recept. Patizon i sýr nastrouhejte na velmi jemném struhadle. Smíchejte s pomazánkovým máslem a nadrobno nasekanými bylinkami. Namažte na čerstvé pečivo.
Krok 4
Patizon naložený v oleji 400 g patizonu 6 lžic vinného octa 500 ml olivového oleje 4 stroužky česneku 1 kytička bazalky Patizon oloupeme a nakrájíme na plátky o síle 0,5 cm. Důkladně protáhneme ve vinném octu a klademe vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Každý kus pokapeme olivovým olejem. Pečeme asi 30 minut při 180 °C. Mezitím nakrájíme česnek na plátky a bazalku natrháme na menší kousky. Do čistých sklenic nalijeme olivový olej, nasypeme část česneku a bazalky a nakonec vkládáme plátky patizonu. Zavíčkujeme a uložíme do lednice. Vydrží tam asi týden. Můžeme jíst jen tak jako chuťovku nebo přidávat do jídel.
Krok 5
Zapečený patizon s mletým masem 1 patizon 500 g mletého masa 1 cibule 200 g eidamu 1 lžíce čerstvé bazalky 1 lžička drceného kmínu podle chuti sůl a pepř 3 vejce 4 lžíce mléka Patizon dobře omyjeme a lžící vydlabeme co nejvíce dužiny. Semena vyjmeme a vyhodíme. Dáváme pozor, abychom nikde nepoškodili slupku. Cibuli nakrájíme najemno, dužinu patizonu na větší kousky. Na pánvi rozpálíme olej. Nejprve na něm okulíme mleté maso, poté přidáme cibuli a patizon. Přidáme veškeré koření a chvíli opékáme. Pak přikryjeme poklicí a dusíme asi 10 minut. Mezitím nasekáme bazalku najemno a sýr nastrouháme na hrubším struhadle. Troubu rozpálíme na 220 °C. Když je masová směs hotová, odstavíme ji a promícháme s nasekanou bazalkou. Polovinu směsi přendáme do patizonu, přidáme sýr a přiklopíme druhou polovinou. Zalijeme vejci rozmíchanými s mlékem. Pečeme asi 20 minut. Podáváme s brambory nebo čerstvým pečivem. TIP: Pokud se vám povedlo při dlabání slupku protrhnout, zabalte strany tykve do alobalu.
Plátky patizonu můžete také uvařit do poloměkka, poté obalit v trojobalu a usmažit. Nastrouhaná dužina se skvěle hodí do základů polévek a nakrájený patizon skvěle obohatí všechna dušená jídla.