Jak připravit Supa avgolemono | recept na řeckou polévku
Supa avgolemono se česky jmenuje Kuřecí citrónová polévka a patří spolu s Fasoladou k nejtypičtějším řeckým polévkám. Je příjemně osvěžující a sytá, a nedá mnoho práce.
Co je potřeba
1 naporcované kuře
1,5 l vody
1 cibule
2 snítky celerové a petrželové natě
1 bobkový list
4 kuličky pepře
1 kolečko citrónu
½ hrnku rýže
2 vejce
1 citrón
podle chuti sůl a pepř
Krok 1
Nejdříve si naporcujeme kuře. Dobře ho omyjeme a zbavíme případných zbytků peří a rozebereme na díly, aby se nám dobře vešlo do hrnce. Maso zalijeme v hrnci vodou (musí být úplně potopené) a přidáme nakrájenou cibuli, kolečko citrónu, koření a zelenou nať. Zakryjeme poklicí a přivedeme k varu. Jakmile se na povrchu vývaru vytvoří pěna, sebereme ji naběračkou a vyhodíme. Vaříme, dokud není maso měkké – cca 2 hodiny.
Krok 2
Uvařené kuře z vývaru vyjmeme a necháme vychladnout. Mezitím přidáme do polévky rýži a vaříme dvacet minut. Vychladlé kuře zbavíme kůže a kostí, maso nakrájíme na kousky a vrátíme do vývaru.
Krok 3
Vejce ušleháme spolu s citrónovou šťávou ve vyšším hrnku. Přidáme trochu vychladlého vývaru, znovu ušleháme a opatrně přilijeme do vývaru. Vejce se nesmí srazit. Osolíme a opepříme dle chuti.
Krok 4
Hotovou polévku ihned neseme na stůl. Zdobit můžeme nasekanou čerstvou petrželkou a plátkem citronu. Jako přílohu podáváme například čerstvé pečivo se sušenými rajčaty.
Pro krásnou barvu vývaru přidejte do polévky cibuli i se slupkou.
V klasické řecké receptuře se opravdu přidává šťáva z celého citronu, ale osobně doporučuji při prvním vaření přidat jen šťávu z jedné poloviny. Jinak má polévka opravdu velmi nezvyklou chuť, kterou nemusí běžný konzument docenit.