Jak připravit ratatouille | recept
Jak připravit ratatouille | recept. Ratatouille je původně francouzské zeleninové jídlo ne nepodobné našemu leču. Dobře ochucené a provoněné tymiánem se nejlépe hodí jako příloha k pečenému nebo grilovanému masu nebo i jako hlavní jídlo. Příprava ratatouille je jednoduchá a výsledek září všemi barvami.
Co je potřeba
4 rajčata
1 lilek
2 cukety
2 papriky (ideálně mix všech barev)
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
½ lžíce tymiánu
1 lžička rozmarýnu
podle chuti sůl a pepř
Krok 1
Nejdříve si připravíme zeleninu. Lilek pokrájíme na plátky, osolíme a necháme 20 minut vypotit, tím se zbaví přebytečné hořkosti. Poté ho rozkrájíme na čtverečky. Cukety oloupeme a nakrájíme na kostičky, papriky očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli také.
Krok 2
Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Nejdřív na něm osmažíme papriky a cibuli, poté přidáme rajčata, lilek a cuketu. Prolisujeme do pánve česnek. Osolíme, přisypeme koření a dusíme 20 minut na otevřeném plameni.
Krok 3
Jakmile je vydušená většina šťávy, je jídlo hotové a můžeme podávat. Pokud servírujete ratatouille jako hlavní jídlo, volte k němu rýži. Dobrou chuť!
Ve fázi dušení můžete k zelenině přidat i bobkový list, zelenou petrželku nebo majoránku.
Hotové ratatouille můžete také přendat do zapékací mísy a zapéct s pořádnou vrstvou sýra.