Jak připravit Créme brulée | recept
Créme brulée | recept. Lahodné Créme brulée je legendou mezi francouzskými dezerty. Jeho příprava dá sice trochu práce, ale výsledný chuťový prožitek rozhodně stojí za to. Kombinace křehké karamelové krustičky a hebkého vláčného krému vás rozhodně nenechá chladnými.
Co je potřeba
- 440 ml smetany ke šlehání
- 80 ml plnotučného mléka
- 1 vanilkový lusk
- 5 velkých žloutků
- 50 g moučkového cukru
- 4 lžíce třtinového cukru
Krok 1
Troubu rozehřejte na 180 °C. Poté připravte vanilkový krém: šlehačku a mléko nalijte do vhodného hrnce. Vanilkový lusk rozpulte, vydlabejte dřeň a vše přihoďte do hrnce. Nechte projít varem a odstavte.
Krok 2
Moučkový cukr a žloutky šlehejte tak dlouho, dokud nezesvětlají a nenabydou. S pomocí robota to trvá asi minutu, poctivá ruční práce vás bude stát 5 až 6 minut času. Rozšlehané žloutky vlijte do mísy a na ně nalijte přes sítko vanilkový krém – vyhnete se tak nepříjemným vanilkovým semínkům, která ve směsi plavou. Směs promíchejte. Na povrchu se utvoří pěna. Tu lžící opatrně seberte a vyhoďte. Znovu promíchejte.
Krok 3
Teď si připravte formičky. Měly by být čtyři o minimálním obsahu 180 ml. Vložte do hlubokého pekáče a přilijte horkou vodu z kohoutku tak, aby sahala asi 1,5 cm pod okraj formiček. Formičky naplňte směsí a vložte pekáč do trouby. Pekáč přiklopte větším plechem tak, aby na jedné straně mohl unikat vzduch. Pečte asi 30 minut – hotový krém je tuhý, ale uprostřed trochu třaslavý.
Krok 4
Teď zbývá udělat krustičku. Posypte povrch krému třtinovým cukrem a zkaramelizujte pod horkovzdušnou pistolí. Můžete podávat!
Pokud doma horkovzdušnou pistoli nemáte, vložte misky na dvě minuty do trouby pod plně rozpálený gril.