Jak uvařit rýži na sushi | postup
Jak uvařit rýži na sushi | postup. Jistě znáte sushi ─ plátky ryb či zeleniny servírované s mírně lepkavou rýží. Nezáleží na tom, jestli bude rýže svinutá do válečků a obalená mořskou řasou, či bude jen ležet jako podklad v malé misce a ostatní ingredience narovnáme na ni. Vždy musí být uvařena správně, podle tradičního japonského receptu. Poradíme vám, jak rýži na sushi uvařit.
Co je potřeba
250 g rýže na sushi
500 ml vody
hrnec s těsně přiléhající poklicí
čistá utěrka
Krok 1
Vařením to nezačíná
Ještě, než začneme rýži vařit, musíme ji dobře proprat. Jde o důležitější bod, než se může na první pohled zdát. Rýži přesypeme do hrnce a zalijeme vodou. Obojí dobře promísíme a vody slijeme. Opakujeme 6 - 8x. Propláchnutou rýži zalijeme 500 ml vody, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut stát. Rozhodně ji nezaléváme horkou vodou, abychom urychlili vaření!
Krok 2
Vaření
Hrnec s odstátou vodou postavíme na sporák a rychle přivedeme k varu. Poté plamen snížíme na minimum a necháme 15 minut vařit. Pozor! Určitě nenahlížíme ze zvědavosti pod pokličku, celý proces by se tím pokazil!
Krok 3
Vypaření rýže
Po patnácti minutách by se měla většina vody vypařit. Nyní sejmeme pokličku, přes hrnec přehodíme čistou utěrku a pokličku opět vrátíme na místo. Utěrka vsákne přebytečnou páru a zabrání odkapávání sražené vody zpět na rýži. Necháme odstát 20 minut.
Krok 4
Hotová rýže
Po uplynutí daného času rýži z hrnce vyjmeme, necháme zchladnout a smícháme s libovolnou omáčkou podle vybraného receptu. Základ skvělého sushi je hotový. Správně uvařená rýže na sushi je pružná a mírně lepkavá. Mazlavá rýže je převařená a na sushi se nehodí.
Pokud neseženete sushi rýži, použijte místo ní krátkozrnnou kulatou rýži.