Jak udělat slovenskou vánoční zelňačku | recept na polévku
Jak udělat slovenskou vánoční zelňačku | recept na polévku. Ochutnejte recept našich sousedů ze Slovenska, ochutnejte jejich vynikající zelňačku, kterou připravují nejen na štědrovečerní večeři.
Co je potřeba
750 g kysaného zelí
150 g vepřového masa (plec)
150 g hovězího masa (kližka)
1 pár pikantní klobásy
1 cibule
1 l vody
4 – 5 zrnek pepře
2 – 3 zrnka nového koření
2 zrnka jalovčinek
2 bobkové listy
30 – 50 g sušených hub
2 – 3 sušené švestky
2 – 3 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce rajčatového protlaku
sůl, cukr, mletý pepř
pálivá mletá paprika
zakysaná smetana
Krok 1
Do hrnce si dáme kysané zelí i s nálevem.
Krok 2
Přidáme vepřové i hovězí nakrájené na větší kousky, klobásu, celou cibuli a zalijeme studenou vodou.
Krok 3
Přidáme koření, předem namočené sušené houby, švestky a uvedeme do varu.
Krok 4
Pak snížíme teplotu a na mírném ohni vaříme 2 – 3 hodiny doměkka.
Krok 5
Do zelňačky poté přidáme prolisovaný česnek, mouku rozmíchanou s protlakem a trochou vody a povaříme 20 minut.
Krok 6
Dochutíme solí, cukrem a ostatním kořením.
Krok 7
Podáváme se zakysanou smetanou.
Do polévky můžeme přidat i 1 – 2 hřebíčky a celé menší jablko.