Jak udělat plundrované těsto | recept
Jak udělat plundrované těsto | recept. Plundrované nebo také překládané těsto je dítě kynutého a listového těsta. Popíši vám svůj recept na plundrované těsto, díky kterému si těsto můžete udělat sami doma. Pojďme na to!
Co je potřeba
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
30 g droždí
60 g pískového cukru
200 g másla
2 žloutky
citron
¼ lžička soli
tuk na vymazání plechu
vejce na pomazání
Krok 1
Mouku prosejeme a rozděláme ji na polovinu
Krok 2
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout.
Krok 3
Z jedné poloviny mouky zpracujeme s tukem bochánek, který dáme do ledničky.
Krok 4
Do druhé poloviny mouky přidáme vykynutý kvásek, cukr, zbylé mléko, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu a sůl.
Krok 5
Dobře vypracované těsto necháme 40 minut kynout.
Krok 6
Vykynuté těsto ještě krátce propracujeme.
Krok 7
Poté ho vyválíme na placku, doprostřed dáme do nízkého čtverce zformovaný tukový bochánek a rozválíme.
Krok 8
Těsto složíme ze 4 stran do středu jako obálku, přeložíme na polovinu a rozválíme pruh, který předkládáme 3krát na šířku a 3krát na délku a odložíme na 20 minut do ledničky.
Krok 9
Skládání těsta a rozvalování opakujeme 3krát, pak těsto rozválíme a zformujeme z něj požadované tvary.
Krok 10
Přeneseme je na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, ale jen nahoře, ne po stranách.
Krok 11
A necháme chvíli kynout.
Krok 12
Pečivo vkládáme do předehřáté trouby.
Krok 13
Po zapečení asi po 10 minutách snížíme teplotu a dopečeme dozlatova.
Moučníky z tohoto těsta jsou nejlepší ještě vlažné.
Toto těsto má neutrální chuť, proto ho můžeme připravovat jak na sladko tak na slano.
Croissant
Těsto vyválíme na 5 mm silný plát a nakrájíme na rovnoramenné trojúhelníky. Na základnu dáme náplň a stočíme od základny ke špičce, ohneme je, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 20 minut.
Náplně
slané : plátek eidamu a šunky, nastrouhaná niva, měkký tvaroh s kečupem a jarní cibulkou
sladké : nastrouhaná čokoláda, dušená jablka s cukrem, skořicí a rozinkami, nutela