Jak udělat ochucený ocet | recept
Jak udělat ochucený ocet | recept. Dříve se ocet v kuchyni používal jako konzervační prostředek, dnes je i aromatickou přísadou k dochucení jídel. Vidíme ho hlavně v restauracích na stole, my si ochucený ocet můžeme připravit doma podle vlastní chuti!
Krok 1
Estragonový ocet
1 l vinného nebo ovocného octa
několik snítek estragonu
citronová kůra
Do láhve nalijeme ocet, vložíme opláchnuté a osušené snítky estragonu a kousek omyté kůry. Estragonovým octem ochucujeme majonézy a saláty.
Krok 2
Saturejkový ocet
1 l vinného nebo ovocného octa
několik snítek saturejky
jalovčinky
Do láhve nalijeme ocet, vložíme opláchnuté a osušené snítky saturejky a několik rozdrcených jalovčinek. Saturejkový ocet se hodí k luštěninám, ochucujeme jím omáčky nadivoko.
Krok 3
Bazalkový ocet
1 l vinného nebo ovocného octa
několik snítek bazalky
2 – 3 stroužky česneku
Do octa vložíme opláchnuté a osušené snítky bazalky a oloupaný česnek. Bazalkový ocet používáme k dochucení zeleninových salátů.
Krok 4
Rozmarýnový ocet
1 l vinného octa
několik snítek rozmarýny, bazalky a petrželky
Do octa vložíme opláchnuté a osušené bylinky. Rozmarýnový ocet používáme do salátů a rajčatových omáček.
Krok 5
Koprový ocet
1 l vinného octa
několik snítek mladého kopru
cibule
Do octa vložíme opláchnutý a osušený kopr a několik koleček cibule. Ocet používáme k dochucení okurkového salátu.
Krok 6
Ocet po česku
1 l vinného octa
několik snítek celerové natě, petrželky
2 stroužky česneku
několik koleček cibule
2 zrnka celého pepře
2 zrnka nového koření
Do láhve nalijeme ocet a vložíme uvedené suroviny. Ocet má univerzální použití.