Jak udělat jihočeská povidla | recept
Jak udělat jihočeská povidla | recept. Kdo by neochutnal babiččiny buchty s domácími povidly! Jak ale taková domácí povidla do skvělých babiččiných buchet připravit? Odhalím vám tajemství výtečných jihočeských povidel, které se traduje z babičky na vnučku. Recept na jihočeská povidla čtěte níže.
Co je potřeba
2 kg jablek
2 kg hrušek
2 kg švestek
100 ml vinného octa
2 kg pískového cukru
Krok 1
Jablka a hrušky oloupeme a zbavíme jádřinců.
Krok 2
Švestky vypeckujeme a všechno ovoce umeleme.
Krok 3
Smícháme s octem a necháme do druhého dne uležet.
Krok 4
Druhý den za stálého míchání vaříme 20 – 30 minut do zhoustnutí.
Krok 5
Přidáme cukr a 5 minut povaříme.
Krok 6
Horká povidla naplníme do skleniček, dobře uzavřeme, obrátíme vzhůru a necháme vychladnout.
Staročeská klevela
Ovoce (švestky) podlijeme několika lžícemi vody a rychle rozvaříme doměkka. Přidáme cukr (200 – 400 g na 1 kg ovoce) a 5 minut povaříme.
Krátce sterilujeme.
Staročeská klevela je skvělým doplňkem pohárů a pudinků.