Jak udělat meruňkovo - angreštový džem | recept
Jak udělat meruňkovo - angreštový džem | recept. Jednotlivé druhy ovoce se liší obsahem pektinů, které způsobují rosolovatění. Proto do ovoce bohatého na pektiny přidáváme méně želírovacích přípravků. Můžeme také kombinovat ovoce s větší a menší rosolovací schopností a tím ovlivnit hustotu džemů.
Co je potřeba
500 g meruněk
500 g angreštu
500 g pískového cukru
1 sáček želírovacího přípravku
3 – 4 lžíce rumu
Krok 1
Meruňky vypeckujeme a společně s angreštem umeleme.
Krok 2
Ovoce rychle uvedeme do varu a asi 10 minut vaříme.
Krok 3
Postupně přidáváme cukr a želírovací přípravek a dle návodu na obalu vaříme.
Krok 4
Nakonec džem dochutíme rumem.
Krok 5
Naplníme skleničky, uzavřeme a 15 minut sterilujeme při 80°C.
ovoce bohaté na pektiny:
rybíz, angrešt, jablka, kdoule, brusinky
ovoce chudé na pektiny:
jahody, třešně, meruňky, broskve, maliny