Jak udělat španělský flan | recept
Jak udělat španělský flan | recept. Flan de casa – „domácí flan“ – něco malého k snědku. Jeden typický španělský recept, na který natrefíte v každé restauraci. Recept na španělský flan – postupujte tak, jak jej dělám já.
Co je potřeba
Množství na 4 porce:
- 4 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce oleje
- 700 ml mléka
- 5 vajec
- 10 lžic moučkového cukru
- sůl
Krok 1
Cukr na pánvi za stálého míchání rozpustíme.
Krok 2
Poté cukr zalijeme trochou vody a pomalu vaříme.
Krok 3
Jakmile se voda vyvaří a cukr začne pěnit, je karamel hotový.
Krok 4
Keramickou nebo jinou formu na pečení vytřeme olejem a na dno nalijeme horký karamel.
Krok 5
Mléko zahřejeme pod bod varu a necháme zchladnout.
Krok 6
Přidáme vejce, cukr, sůl a prošleháme.
Krok 7
Nalijeme do formy a přikryjeme alobalem.
Krok 8
Troubu zahřejeme na 175 °C, dáme do ní hluboký plech s horkou vodou, do něj vložíme formu a pečeme 50–60 minut.
Krok 9
Voda se při pečení nesmí vařit, flan by pak měl hodně bublinek.
Krok 10
Špičkou nože zkusíme konzistenci flanu, a pokud nůž zůstane čistý, vyndáme z trouby.
Krok 11
Po upečení a vychladnutí dáme na několik hodin do lednice.
Krok 12
Pak uvolníme tenkým nožem strany flanu a vyklopíme na talíř.