Jak roubovat ovocné stromy | rady
Jak roubovat ovocné stromy | rady. Ovocné stromy potřebují péči svých majitelů, aby více plodily. Jedním ze způsobů, jak ovocný strom ošetřit před případnými škůdci, chorobami a dopomoci mu navíc ještě k větší úrodě, je roubování. To patří k osvědčeným metodám jak ovocné stromy udržovat v kondici. Jak ovocné stromy správně roubovat vám poradí následující řádky.
Krok 1
Co je to roubování
Roubování je proces, kdy na strom přenášíte dobře vyvinutý a vyzrálý výhon, který má dva a více pupenů. U přeroubovaného stromu můžete očekávat úrodu již do dvou let. Pro roubování jsou vhodné stromy, které příliš neplodí, nebo také stromy mladé a relativně zdravé, u kterých roubováním zvýšíte jejich plodnost a obranyschopnost vůči škůdcům apod.
Krok 2
Odběr roubů
Rouby – výhony, odebíráte ze zdravých stromů, které plodí a nejsou napadeny škůdci. Rouby odebírejte v období vegetačního klidu. Nejlepší rouby jsou jednoleté výhony z jižní strany koruny (starší výhony nejsou pro roubování vhodné). Tyto výhony vykazují již dostatečnou zralost a potřebnou sílu. Nedoporučujeme použít výhony, které jeví známky špatného růstu (jsou k větvi kolmo nakloněné) a jsou na první pohled slabé. Rouby rozhodně neodebírejte za velkých mrazů. Vhodnými rouby jsou výhony o délce 10 – max. 15 cm. Pamatujte, že rouby by měly mít pupeny, ale neměly by rašit. Jakmile odeberete vhodné rouby, musíte je uchovat v chladu. Nejlépe ve sklepě. Rouby můžete zabalené ve fólii uchovat v lednici (ve schránce na ovoce) nebo je také můžete zapíchnout do půdy, vždy však musí být umístěny na severní straně (kvůli stálé teplotě). Vhodná teplota pro uschování roubů je 3 – 5 °C. Rouby přes zimu kontrolujte a chraňte je před přílišnou vlhkostí, plísní apod.
Krok 3
Roubování
Stromy můžete roubovat buď v období vegetace, nebo v období vegetačního klidu.
Krok 4
Roubování během vegetace
V tomto období se stromy roubují dvěma nejčastějšími způsoby, které jsou samostatně popsány níže v textu. Roubování během vegetace provádíme v období květenství stromů. Pro roubování určitě vyberte slabší větve. U slabších větví je daleko větší předpoklad úspěšnosti. Na spodní části zkrácené větve, na kterou chcete roubovat výhony, ponechejte slabší, postranní tzv. tažnou větev – viz obrázek 1. Význam tažné větve je prostý, je dostatečně silná na to, aby přitahovala mízu, která se tak dostane k roubům. Ty snadněji rostou a nezaschnou. Roub, který bude pokračovatelem seříznuté větve, musíte umístit na její horní stranu – viz obrázek 3. Tímto způsobem zabráníte, aby se větev v budoucnu vylomila. Výhony, které vyrostou z hlavního roubu, zkraťte až další rok (během jarních měsíců) – nejlépe na polovinu. V dalších letech výhony postupně zkracujte. Ostatní rouby během vegetace hojně zkracujte, aby hlavní roub dostatečně rostl. Tyto výhony v dalších letech postupně zkracujte na krátké čípky. Poté, co se zcela ujme hlavní roub a rána se zacelí, čípky zcela odřízněte.
Krok 5
Roubování během vegetace – obyčejný způsob
Roub seřízněte klasickým kopulačním řezem – viz obrázek 1. Větev – podnoží seřízněte kolmo a kůru odchlípněte na obou stranách – viz obrázek 2. Po odchlípnutí kůry, vložte roub nejlépe se dvěma až třemi pupeny – viz obrázek 3.
Krok 6
Tittelův způsob roubování za kůru
Tento způsob patří k těm nejpoužívanějším. Roub seřízněte z obou stran – viz obrázek 1. Větev – podnoží seřízněte na obou stranách podélným řezem. Větev by opět neměla být příliš tlustá, ba naopak. Vzdálenost mezi oběma řezy by se měla rovnat tloušťce roubu – viz obrázek 2. Odchlípněte kůru a vsaďte roub, vše překryjte páskou z PVC, řezné rány a rouby ošetřete štěpařským voskem.
Krok 7
Roubování během vegetačního klidu – Kopulace
V období vegetačního klidu můžeme stromy roubovat pomocí obyčejné nebo anglické kopulace. Obyčejný způsob znázorňuje obrázek 1, 2. Kopulační řez veďte ve směru proti pupenu, jeho délka by se měla rovnat trojnásobku šířky samotného roubu. U anglické kopulace proveďte nejen kopulační řez (stejně jako u obyčejného způsobu), ale také speciální řez, který vám ještě více umožní spojení roubu s podnožím (je zde větší srůstová plocha) – viz obrázek 3.
Krok 8
Plátování a sedélkování
Jedná se o totožný postup jako u předchozí obyčejné kopulace, jen se využívá při různých rozměrech roubu a podnože (rozdíl v průměrech roubu a podnože však nesmí být velký). Postup viz obrázky 1 – 3.
Krok 9
Roubování na kozí nožku
Tento způsob se používá především u roubování starších stromů, u kterých jsou předchozí způsoby nevhodné. Roubování na kozí nožku patří k nejtěžším technikám. Rouby jsou výrazně menší a slabší než podnož, na kterou se roubují. Postup viz obrázky 1 - 2.
Měsíce vhodné pro odběr roubů:
• třešně a višně: prosinec
• meruňky a slivoně: leden
• jádroviny: od poloviny ledna, celý únor