Jak udělat panacottu | recept
Jak udělat panacottu | recept. Recept na panacottu - tradiční italský dezert. Panacotta (či pana cotta) je smetana svařená se želatinou, mlékem a cukrem v tuhém stavu. Známá je panacotta v Řecku, v Itálii nebo Francii.
Co je potřeba
200 g cukru
1 vanilkový lusk
2 plátky želatiny
máta a ovoce na ozdobu
500 ml smetany ke šlehání
100 ml mléka
Krok 1
Připravíme si formičky. Želatinu vložíme do hrnce, zalijeme mlékem a na mírném ohni ji rozpustíme. Nesmí se ale vařit.
Krok 2
Do dalšího hrnce nalijeme šlehačku. Vanilkový lusk rozpůlíme, dužninu nožem vyškrábeme a smícháme ji s cukrem.
Krok 3
Cukr přidáme ke smetaně a za stálého míchání ji přivedeme k varu. Poté, co smetana přejde varem, zmírníme oheň a šleháme, dokud smetana nezačne houstnout.
Krok 4
Přidáme želatinu, vše prošleháme, ale hmotu už dále nevaříme.
Krok 5
Hotovou hmotu vlijeme do formiček a chladíme v lednici minimálně 3 hodiny.
Krok 6
Vychlazený krém panacotta vyklopíme na talíř, ozdobíme ovocem a mátou.