Jak udělat baklavu | recept na dezert
Jak udělat baklavu | recept na dezert. Recept na baklavu. Jedna z egyptských pochoutek - vrstvy máslem nasáklého lístkového pečiva, které jsou proloženy oříšky a medem. Tak a teď si baklavu uděláme pěkně doma v naší kuchyni. Egypte, otřes se!
Co je potřeba
150 ml vody
100 ml citronové šťávy
220 g cukru
1/4 skořice
4 x hřebíček
100 g vlašského ořechu
100 g mandlí
1 lžička skořice
3 lžíce cukru krystal
500 g listového těsta
máslo na potření
Krok 1
Do hrnce dáme 150 ml vody, 100 ml citronové šťávy, 220 g cukru, kousek celé skořice a 2 hřebíčky. Za stálého míchání uvedeme do varu a velmi zvolna vaříme 15 minut.
Krok 2
Smícháme 100 g umletých vlašských ořechů se 100 g jemně nasekaných mandlí, lžičkou skořice, 2 umletými hřebíčky a 3 lžícemi krystalového cukru.
Krok 3
Připravíme si malý pekáček, který vyložíme pečicím papírem. Vyválíme 500 g listového těsta a nakrájíme na 8 - 10 obdélníků velikosti pekáčku. Skládáme je do pekáčku, každou vrstvu potřeme máslem a posypeme částí ořechové směsi. Vrchní a spodní strana je těsto.
Krok 4
Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Upečenou baklavu propícháme vidličkou a přelijeme připraveným cukrovým sirupem. Necháme nasáknout a rozležet do druhého dne, pak ji vyndáme a nakrájíme na malé kousky.
Obdoba:
1 1/2 lžíce cukru
1/2 lžičky skořice
120 g nasekaných vlašských ořechů
120 g másla
450 g listového těsta