Jak upéct chutný a vláčný kynutý makovník – recept
Makovník mají většinou rádi dospělí i děti. Mák patří ke zdravým surovinám a měli bychom ho do jídelníčku alespoň tu a tam zařadit. Máte-li rádi buchty, skvělé kynuté těsto, které není vůbec těžké připravit, mák a možnost ukrojit si pruh makovníku o šířce, kterou si chcete právě dopřát, pak si ho určitě upečte. Tento vám bude jistě chutnat a není na něm co zkazit.
Co je potřeba
K přípravě kynutého těsta budete potřebovat jen základní suroviny, vajíčko tentokrát vynecháme, nelekejte se, že ho v receptu nenacházíte.
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 150 ml vlažného mléka
- ½ kostky kvasnic
- 125 g másla
- Lžíci cukru
- Třetinu lžičky soli.
Na makovou náplň:
- Balíček máku, tedy asi 3 hrnku máku
- 3 lžíce cukru
- 350 ml mléka.
Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Pak přidáme mouku, máslo a sůl a vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí na vařečku ani mísu. Necháme kynout pod utěrkou na teplém místě klidně i hodinu.
Mezitím si připravíme makovou náplň. Do kastrolu dám mléko, cukr a mák, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud náplň nezhoustne.
Po vykynutí těsto rozdělíme napůl. Z jedné poloviny vyválíme plát a naplníme ho půlkou náplně. Na spodní straně těsta dáme náplň až ke kraji, na horní i po obou stranách necháme kraje volné, aby náplň po zatočení nevytekla. Zavineme odspodu, kraje založíme pod makovník. Po předání na plech ještě propícháme vrchní vrstvu těsta vidličkou. To samé uděláme s druhou polovinou těsta a náplně.
Necháme upéct v předehřáté troubě na 170 °C asi po dobu 30 minut. Po vyndání z trouby můžeme potřít sádlem.
Makovník krájíme a jíme, až alespoň mírně vychladne. Jinak hrozí, že nás z něj bude bolet břicho.