Jak upéct „Koka“ sušenky – recept
Máte rádi sušenky Koka, ale protože jsou čím dál dražší, chcete si je připravit sami? Možná máte velkou spotřebu, možná vám vadí, že jsou v nich i látky, které byste rádi vynechali. Tak či tak, snadno si je můžete připravit doma a v množství, které vám bude určitě vyhovovat. Jsou tak snadné, že si je kdykoli upečete znova a při práci vám mohou pomáhat i děti. Ty větší zvládnou hravě připravit těsto samy, stejně jako dát je na plech a „vytvarovat“.
Co je potřeba
Potřebovat budeme jen pár základních surovin a netradičnější kokos.
- 240 g hladké mouky
- 110 g práškového cukru
- 200 g másla o pokojové teplotě
- 100 g kokosu
- 2 lžíce kakaa
- 2 žloutky
Vezmeme si dostatečně velkou místu a všechny suroviny spojíme v nelepivou hmotu, těsto, se kterým se bude dobře pracovat. Suroviny lze smíchat i na vále. Cukru můžeme přidat i o něco méně, záleží na tom, zda máte rádi spíše sladké sušenky, nebo máte víc rádi chuť kakaa.
Jakmile je těsto hotové, vytvarujeme z něj kuličky asi o průměru 1,5 cm. Pokládáme je buď na plech samotný (díky máslu se po upečení snadno odloupnou), nebo můžeme použít pečicí papír. Kuličky poklademe na plech a poté je vidličkou rozmáčkneme, abychom docílili požadované tenkosti sušenky.
Troubu předehřejeme na 170 °. Pečeme asi 20 minut. Stačí, jakmile sušenky zavoní a můžeme je vyndat z trouby. Zda jsou hotové, poznáme i prstem, jakmile jsou zpevněné, můžeme jen vyndat.
Je dobré sušenky připravit dva dny předtím, než je chcete jíst. Jakoby se „zaleží“ a chuť je delikátní. Můžete přidat i víc kakaa, pokud máte rádi sušenky hodně kakaové. Pak je dobré přidat i trochu másla. Recept je vyzkoušený a nemusíte se bát žádných záludností.