Jak z jemné smetany připravit měkké marokánkové hromádky
Jednoduché, během chvíle upečené, a tudíž i na poslední chvíli před Vánoci zvládnutelné – smetanově jemné marokánkové hromádky. Jejich smetanově jemný základ spolu s ořechy a kandovaným ovocem vytvoří harmonii plnou sladkých chutí a smetanově jemných vůní.
Co je potřeba
Na marokánkové těsto:
- 200 ml smetany na vaření (12%)
- 50 g hladké mouky
- 120 g hnědého cukru
- ½ bal. vanilkového cukru
- 120 g směsi vlašských a lískových ořechů
- (v poměru dle vlastního uvážení)
- 120 g směsi kandovaného ovoce a sušených brusinek (ideálně v poměru 100 g kandovaného ovoce a 20 g sušených brusinek)
Na čokoládovou polevu:
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g másla
Krok 1
K upečení těchto smetanově jemných marokánkových hromádek je jednoznačně nutný smetanový základ. Na ten jednoduše v hrnci za stálého míchání na středním ohni svařte smetanu na vaření s moukou a oběma cukry, a to do husté směsi konzistenčně podobné kaši.
Jakmile začne základ v hrnci probublávat, míchání zrychlete, aby se směs nepřipálila a nevytvořily se v ní hrudky.
Krok 2
Po získání kašovitého základu hrnec sejměte z ohně a přidejte do něj nahrubo nasekané ořechy se směsí kandovaného ovoce a brusinek. Poté vše jednoduše, ale důkladně promíchejte.
Krok 3
Kávovou lžičkou následně ze smetanově jemného marokánkového těsta oddělujte kousky, které v podobě malých hromádek přenášejte na plech s pečicím papírem, přičemž jedné hromádce odpovídá přibližně jedna kávová lžička.
Během chvíle tak máte připravený plech plný marokánkových hromádek, který jen jednoduše vložte do předehřáté trouby na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) a hromádky pečte přibližně 20 minut do lehkého zezlátnutí okrajů.
Krok 4
V průběhu pečení rozpusťte ve vodní lázni nalámanou čokoládu na vaření s máslem.
Krok 5
Upečené marokánkové hromádky nechejte pár minut zchladnout a poté je jednoduše tenkým pramínkem čokolády ozdobně polévejte.
- Smetanově jemný základ těchto marokánkových hromádek můžete doplnit i jiným sušeným ovocem, stejně jako jinými ořechy, a to v poměru dle vaší libosti. Sladší variaci například získáte směsí kandovaného ovoce a rozinek a zajímavý tón hromádkám dodají i nesolené arašídy.