S námi si pochutnáte – 9 nejlepších receptů na vánoční štolu
„Štóla, česky běžně i štola, je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Má tvar bochníku, který má připomínat „malého Ježíška zabaleného v plenkách, a pochází z Německa. Stejně jako u národních jídel existuje tolik variant, kolik je oblastí, jen v německém Sasku lze nalézt krušnohorskou štólu, vogtlandskou štólu, lužickou štólu a také nejznámější drážďanskou štólu. Právě v Drážďanech byla údajně, podle historických zdrojů, poprvé upečena.“
Úvodní odstavec citovaný z Wikipedie napovídá, že dnešní článek je věnovaný tomuto vánočnímu pečivu. Sepsali jsme pro vás několik receptů do jednoho článku, abyste měli vše pěkně pohromadě a nemuseli ztrácet čas složitým vyhledáváním.
Vybrat si můžete z těchto receptů:
- Jak upéct štolu z tvarohového těsta
- Štola se sušenými švestkami
- Slavnostní máslová štola
- Štola s makovou náplní
- Tradiční německý recept
- Jednoduchý recept pro začátečníky
- Recept z tvarohového těsta
- Recept na vláčnou štolu
- Štola s muškátovým květem
Připravte si:
- 500 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 150 g 100% tuku
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek na pečení
- 150 g zakysané smetany
- 250 g tvarohu
- 100 g rozinek
- 100 g celých mandlí
- 1 lžíce strouhané citronové kůry
- špetka soli
Pracovní postup:
- Promíchejte mouku s kypřicím práškem, přidejte tuk, tvaroh, smetanu, vejce a sůl. Rukama vypracujte těsto.
- Do těsta zapracujte citronovou kůru, loupané celé mandle a rozinky namočené v rumu, dobře prohněťte.
- Z připraveného těsta vyválejte obdélníkový plát silný 3 cm, ve dvou třetinách jej přeložte a upravte do tvaru štoly.
- Přesuňte na plech s pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C do zezlátnutí.
- Po upečení horkou štolu potřete ze všech stran rozpuštěným máslem a obalte v moučkovém cukru.
- Vychladlou štólu zabalte do folie a nechte v chladu odležet.
Připravte si na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 100 g tuku
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 25 g strouhaných mandlí
- 50 ml mléka
- 20 g droždí
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- mletý hřebíček
- špetka soli
- několik kapek aroma hořkých mandlí
Náplň:
- 200 g vypeckovaných sušených švestek
- 100 ml červeného vína
- 100 ml černého čaje
Pracovní postup:
- Sušené švestky namočte do roztoku vzniklého smícháním čaje a vína.
- V trošce mléka s cukrem a droždím nechte vzejít kvásek.
- Rozpuštěný vlahý tuk přidejte k mouce společně s dalšími předepsanými přísadami a vzešlým kváskem. Vypracujte klasické kynuté těsto a nechte v teple nakynout.
- Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkový plát a posypte naloženými švestkami a mandlovými lupínky. Těsto přeložte stejně, jako v předcházejícím receptu.
- Povrch štoly posypte zbylými sekanými mandlemi a nechte ji na plechu s papírem na pečení ještě zhruba 20 minut dokynout.
- Pečte při 170 °C do zezlátnutí. Orientační čas pečení: 45 až 60 minut.
- Horkou potřete máslem a obalte moučkovým cukrem.
Připravte si:
- 500 g polohrubé mouky
- 200 g tuku
- 50 g cukru
- 100 ml mléka
- 42 g droždí
- 50 g sekaných mandlí
- 50 g kandované pomerančové kůry
- 50 g kandované citronové kůry
- 200 g rozinek naložených v rumu
Pracovní postup:
- V malém množství mléka s trochou cukru nechte vzejít droždí.
- Mouku promíchejte s cukrem, přidejte rozpuštěný vlahý tuk, zbytek mléka, sůl a připravený kvásek. Vypracujte těsto.
- Do těsta zapracujte kandovanou kůru z citronu a pomeranče, mandle a rozinky.
- Nechte v teple asi hodinu kynout.
- Vykynuté těsto vyválejte do obdélníku a vytvarujte klasický tvar štóly.
- Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C zhruba 45 minut.
- Ještě horkou důkladně potřete rozpuštěným máslem a posypte vydatnou vrstvou moučkového cukru.
- Štolu zabalte po vychladnutí do folie a nechte v chladu alespoň týden odpočinout.
Připravte si na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 150 g tuku (hery)
- 100 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 42 g droždí
Náplň:
- 200 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce rumu
- strouhaná citronová kůra
- 2 lžíce sekaných ořechů
Pracovní postup:
- Mletý mák svařte v mléce s cukrem, po odstavení přidejte ořechy, med, citronovou kůru a rum.
- V troše mléka s cukrem a droždím nechte vzejít kvásek.
- Rozpuštěný vlahý tuk nalijte na mouku, přidejte ostatní ingredience a zadělejte vzešlým kváskem. Těsto vypracujte a nechte v teple vykynout.
- Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkový plát a jeho povrch potřete vychladlou makovou náplní.
- Vytvarujte štólu a nechte ji ještě chvilku dokynout.
- Pečte při 180 °C do zezlátnutí.
- Po upečení ještě horkou potřete rozpuštěným máslem a obalte v moučkovém cukru.
Jak upéct nejlepší vánoční štolu – tradiční německý recept od babičky. Štóla sice dražší, než jsou jiné, ale opravdu vynikající.
Tvarohová štola bez kynutí – jednoduchý recept pro začátečníky. Štola se nemusí nechat odležet a můžete si na ní ihned po upečení pochutnat.
Jak upéct sváteční tvarohovou štolu – další recept z tvarohového těsta. I tato štola je ihned ke konzumaci.
Jak upéct vánoční štolu z vláčného tvarohového těsta – recept na vláčnou štolu od dlouholeté redaktorky Markéty.
Jak udělat vánoční štolu – recept na štolu s muškátovým květem.
Ať už si z našeho souboru receptů vyberete jakoukoli štolu, přejeme vám dobrou chuť!