jaktak.cz

S námi si pochutnáte – 9 nejlepších receptů na vánoční štolu

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Štóla, česky běžně i štola, je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Má tvar bochníku, který má připomínat „malého Ježíška zabaleného v plenkách, a pochází z Německa. Stejně jako u národních jídel existuje tolik variant, kolik je oblastí, jen v německém Sasku lze nalézt krušnohorskou štólu, vogtlandskou štólu, lužickou štólu a také nejznámější drážďanskou štólu. Právě v Drážďanech byla údajně, podle historických zdrojů, poprvé upečena.“

Úvodní odstavec citovaný z Wikipedie napovídá, že dnešní článek je věnovaný tomuto vánočnímu pečivu. Sepsali jsme pro vás několik receptů do jednoho článku, abyste měli vše pěkně pohromadě a nemuseli ztrácet čas složitým vyhledáváním.

Vybrat si můžete z těchto receptů:

Připravte si:

Pracovní postup:

  1. Promíchejte mouku s kypřicím práškem, přidejte tuk, tvaroh, smetanu, vejce a sůl. Rukama vypracujte těsto.
  2. Do těsta zapracujte citronovou kůru, loupané celé mandle a rozinky namočené v rumu, dobře prohněťte.
  3. Z připraveného těsta vyválejte obdélníkový plát silný 3 cm, ve dvou třetinách jej přeložte a upravte do tvaru štoly.
  4. Přesuňte na plech s pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C do zezlátnutí.
  5. Po upečení horkou štolu potřete ze všech stran rozpuštěným máslem a obalte v moučkovém cukru.
  6. Vychladlou štólu zabalte do folie a nechte v chladu odležet.

 

Připravte si na těsto:

Náplň:

Pracovní postup:

  1. Sušené švestky namočte do roztoku vzniklého smícháním čaje a vína.
  2. V trošce mléka s cukrem a droždím nechte vzejít kvásek.
  3. Rozpuštěný vlahý tuk přidejte k mouce společně s dalšími předepsanými přísadami a vzešlým kváskem. Vypracujte klasické kynuté těsto a nechte v teple nakynout.
  4. Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkový plát a posypte naloženými švestkami a mandlovými lupínky. Těsto přeložte stejně, jako v předcházejícím receptu.
  5. Povrch štoly posypte zbylými sekanými mandlemi a nechte ji na plechu s papírem na pečení ještě zhruba 20 minut dokynout.
  6. Pečte při 170 °C do zezlátnutí. Orientační čas pečení: 45 až 60 minut.
  7. Horkou potřete máslem a obalte moučkovým cukrem.

Připravte si:

Pracovní postup:

  1. V malém množství mléka s trochou cukru nechte vzejít droždí.
  2. Mouku promíchejte s cukrem, přidejte rozpuštěný vlahý tuk, zbytek mléka, sůl a připravený kvásek. Vypracujte těsto.
  3. Do těsta zapracujte kandovanou kůru z citronu a pomeranče, mandle a rozinky.
  4. Nechte v teple asi hodinu kynout.
  5. Vykynuté těsto vyválejte do obdélníku a vytvarujte klasický tvar štóly.
  6. Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C zhruba 45 minut.
  7. Ještě horkou důkladně potřete rozpuštěným máslem a posypte vydatnou vrstvou moučkového cukru.
  8. Štolu zabalte po vychladnutí do folie a nechte v chladu alespoň týden odpočinout.

Připravte si na těsto:

Náplň:

Pracovní postup:

  1. Mletý mák svařte v mléce s cukrem, po odstavení přidejte ořechy, med, citronovou kůru a rum.
  2. V troše mléka s cukrem a droždím nechte vzejít kvásek.
  3. Rozpuštěný vlahý tuk nalijte na mouku, přidejte ostatní ingredience a zadělejte vzešlým kváskem. Těsto vypracujte a nechte v teple vykynout.
  4. Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkový plát a jeho povrch potřete vychladlou makovou náplní.
  5. Vytvarujte štólu a nechte ji ještě chvilku dokynout.
  6. Pečte při 180 °C do zezlátnutí.
  7. Po upečení ještě horkou potřete rozpuštěným máslem a obalte v moučkovém cukru.

Jak upéct nejlepší vánoční štolutradiční německý recept od babičky. Štóla sice dražší, než jsou jiné, ale opravdu vynikající.

Tvarohová štola bez kynutíjednoduchý recept pro začátečníky. Štola se nemusí nechat odležet a můžete si na ní ihned po upečení pochutnat.

Jak upéct sváteční tvarohovou štolu – další recept z tvarohového těsta. I tato štola je ihned ke konzumaci.

Jak upéct vánoční štolu z vláčného tvarohového těstarecept na vláčnou štolu od dlouholeté redaktorky Markéty.

Jak udělat vánoční štolu – recept na štolu s muškátovým květem.

Ať už si z našeho souboru receptů vyberete jakoukoli štolu, přejeme vám dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/s-nami-si-pochutnate-9-nejlepsich-receptu-na-vanocni-stolu.html