Jak udělat nepečené marcipánové brambory | recept na cukroví
Vyrobit si vlastní marcipánové kuličky není složité, nejvíce práce budete mít s odstraňováním mandlových slupek. Odměnou za práci vám bude lahodné cukroví levnější, než kdybyste ho koupili. Bonusem je složení – bez konzervantů a přídavných látek. Recept na marcipánové brambory využijete kdykoli dostanete chuť na pravý nefalšovaný marcipán, hodí se i na vánoční cukroví.
Co je potřeba
- 200 g celých mandlí
- 250 g moučkového cukru
- 10 ml růžové vody
- 10 ml Amaretta
- ½ lžičky cejlonské mleté skořice
- kakao na obalování
Krok 1
Mandle nasypejte do vhodné nádoby, nejlépe s poklicí, a zalijte vroucí vodou. Nechte pod pokličkou zhruba 5 minut, sceďte a mandle oloupejte. Jde to snadno, mandli mezi dvěma prsty na širším konci zmáčkněte a slupka z jádra sklouzne. Po oloupání mandle nechte oschnout.
Tip: Koupíte-li rovnou loupané mandle, usnadníte si práci. Loupané mandle bývají také o něco dražší.
Krok 2
Suché loupané mandle velmi jemně rozdrťte (umixujte, umelte). Hmota na marcipánové brambory musí být lehce olejová, vlhká. Přidejte moučkový cukr, růžovou vodu, skořici a mandlový likér. Propracujte do tvárné hmoty. Pokud je směs drobivá a kuličky nechtějí držet pohromadě, přidejte trochu likéru.
Krok 3
Z připraveného marcipánu tvořte kuličky o průměru asi 2 cm (nebo i menší, záleží na vás). Cukroví obalte kakaovým práškem.
Hotové marcipánové brambory naskládejte do vzduchotěsné nádoby a uskladněte v chladu. Tu nejlepší chuť budou mít po týdenním odležení.
Pokud se vám mandlový marcipán z nějakého důvodu nelíbí, máme pro vás recept na jeho náhražku ze sušeného mléka.
Marcipánem můžete ochutit i krém na plnění dortů, zákusků i cukroví.