Jak upéct zákusek s marcipánem, hruškou a sladkou glazurou | recept
Podzimní pečení bezpochyby rozzáří i tento sladký linecký zákusek plný zralých hrušek. Ty se v kontextu se sladkou marcipánovou vrstvou a lesklou marmeládovou glazurou stanou lahodně sladkým podzimním skvostem se zářivě lesklým povrchem.
Co je potřeba
Sladký linecký zákusek plný marcipánu a zralých hrušek upečete s tímto množstvím na plechu velikém 30×40 cm
Na linecké těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
Na lesklou marmeládovou glazuru:
- 250 g meruňkové marmelády
- 5 lžic citronové šťávy
- 5 lžic rumu
Navíc:
- 200 g marcipánu
- 5–6 zralých hrušek
Krok 1
Linecké těsto připravené dle uvedených surovin není nikterak sladké, a proto je ideálním základem pro tento jinak sladký zákusek. A právě lineckým těstem přípravu sladkého zákusku začněte. V míse nejprve propracujte mouku, povolené máslo, žloutky i oba cukry a vzniklým měkkým, tvárným těstem vyložte plech s pečicím papírem.
Krok 2
Nyní vymíchejte směs na marmeládovou glazuru, která v závěru zákusek rozzáří lesklým povrchem a v průběhu zpestří jeho jednotlivé vrstvy. V misce na ni jednoduše promíchejte sladkou meruňkovou marmeládu s citronovou šťávou a rumem.
Krok 3
Poměrnou částí sladce laděné marmeládové směsi potřete linecké těsto připravené na plechu.
Krok 4
Na linecké těsto s marmeládovou směsí následně nastrouhejte sladký marcipán.
Krok 5
Marcipánovou vrstvu ozdobte očištěnými a oloupanými hruškami nakrájenými na slabší plátky.
Krok 6
Před vložením koláče do trouby jeho povrch potřete další poměrnou částí sladké marmeládové směsi, respektive glazury a teprve poté dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C). Pečte přibližně 50 minut.
Krok 7
Po vytažení koláče z trouby jej ještě horký potřete zbylou částí marmeládové glazury. Právě tato vrstva se v průběhu chladnutí zaslouží o zářivě lesklý povrch tohoto sladkého zákusku plného marcipánu a zralých hrušek.
- Pokud je marcipán měkčí konzistence, a obtížně by se strouhal, můžete jej vyválet na plát a na linecké těsto s marmeládovou směsi jednoduše položit.