Jak na podzimní kakaový řez s tvarohovou a dýňovou nádivkou | recept
Jeden z podzimních zákusků, který vám den v podzimní plískanici rozhodně zpříjemní. Do podzimních barev sladěný, hřejivým kořením provoněný a z dýně upečený řez, je v objetí kakaového těsta a dvou vláčných nádivek opravdu dokonalý podzimní zákusek.
Co je potřeba
Uvedené množství vám zpříjemní podzimní den zákuskem upečeným na plechu velikém 30×40 cm
Na kakaové těsto:
- 400 g špaldové mouky hladké
- 3 lžíce tmavého kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 120 ml mléka
- 80 ml oleje
- 60 g medu
Na vláčnou tvarohovou nádivku:
- 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 250 g pomazánkového másla
- 1 vejce
- 3 lžíce třtinového cukru
- ½ bal. vanilkového pudinkového prášku
Na podzimní dýňovou nádivku:
- 500 g dýňového pyré z dýně Hokkaido (na uvedené množství dýňového pyré stačí jedna menší dýně)
- 130 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
Krok 1
Pro přípravu tohoto podzimního kakaového řezu je důležitá jak podzimní dýně, tak ale i v základu použité kakaové těsto, které dýňovou nádivku v závěru i mřížkou ozdobí. Na kakaové těsto proto v míse dobře propracujte veškeré suroviny na něj uvedené. Tedy špaldovou mouku s tmavým kakaem a práškem do pečiva, současně směs oslaďte medem a vláčnost podpořte vejci, mlékem i olejem.
Propracované kakaové těsto pak rozdělte přibližně na polovinu, z jedné části vyválejte plát silný cca 3 mm a vyložte jím plech s pečicím papírem a vyšším okrajem. Druhou část těsta prozatím odložte vychladit do lednice.
Z uvedeného množství vznikne přibližně 800 g kakaového těsta, kdy jedna část, použitá na dno plechu, při přípravě vážila 500 g a druhá část, použitá na kakaovou mřížku, vážila pouze 300 g.
Krok 2
Nyní v mísách postupně připravte jak vláčnou tvarohovou, tak podzimní dýňovou nádivku.
Na tvarohovou nádivku nejprve v míse promíchejte tvaroh s pomazánkovým máslem.
Krok 3
Následně do hladkého tvarohového základu vmíchejte vejce s třtinovým cukrem a pudinkovým práškem. Vše promíchejte do hladké konzistence.
Krok 4
Pro přípravu podzimní dýňové nádivky je zapotřebí dýňového pyré, které metličkou v misce prošlehejte s vejci i smetanou a současně doplňte bramborovým škrobem, cukrem i skořicí. Po vymíchání je dýňová nádivka poměrně řídká, což je ale v pořádku.
Dýňové pyré pro tento kakaový řez zcela jednoduše připravíte nakrájením očištěné dýně, a to na větší kostky, které následně ve vodě povaříte a měkké rozmixujete.
Krok 5
Nyní na těsto urovnané v plechu rozetřete vláčnou tvarohovou nádivku.
Krok 6
Na ni pak rozlijte podzimní dýňovou nádivku.
Krok 7
Povrch dýňové nádivky před pečením ozdobte mřížkou z kakaového těsta, na kterou použijte již dříve odloženou a nyní již vychlazenou část kakaového těsta. Tu jednoduše vyválejte na tenký plát a rádýlkem nakrájejte na pásky, ze kterých pak tvořte na dýňové nádivce okrasnou mřížku.
Ozdobený koláč vložte do předehřáté trouby a při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) pečte 50 minut.
Po upečení nechejte tento voňavý podzimní koláč na plechu zcela zchladnout, následně jej přesuňte do lednice, a nechejte nejlépe do druhého dne proležet. Po nakrájení na jednotlivé řezy si pak bez váhání tímto kakaovým zákuskem zpříjemněte podzimní den.
- Z kakaového těsta můžete dle své fantazie připravit i jiné zdobení než klasickou mřížku. Pro ulehčení můžete například část kakaového těsta jen prostě vyválet na plát a tím dýňovou nádivku překrýt, nebo jej můžete lehce zmrazit a efektivně na povrch koláče nahrubo nastrouhat, nebo z vyváleného plátu vykrájet ozdoby, a to například nápadité podzimní lístky.