Jak upéct krémové řezy s polevou z arašídového másla | recept
Tyto jedinečné čokoládové řezy jsou přesně tím zákuskem, kdy jeden kousek nikdy nestačí. Jedinečné souznění jemného arašídového másla a intenzivní čokolády z něj totiž dělá zákusek opravdu prvotřídní. Plně intenzivní, skvostně voňavý a v řezu úchvatný. A to vše jen díky zapojení čokolády a jemného arašídového másla do těsta, krému, ale i do čokoládové polevy.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím si tento jedinečný čokoládový zákusek upečete na plechu velkém 20×30 cm
Na těsto:
- 60 g čokolády na vaření
- 60 g másla
- 40 g tmavého kakaa
- 2 lžíce instantní kávy v sypkém stavu
- 125 ml horké vody
- 150 ml oleje
- 3 vejce
- 2 lžičky vanilkového aroma
- 400 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- ¾ lžičky soli
Na arašídový krém:
- 190 g jemného arašídového másla
- 110 g másla
- 280 g moučkového cukru
- 4 lžíce mléka
- 1 lžička vanilkového aroma
Na polevu:
- 100 g jemného arašídového másla
- 50 g másla
- 100 g mléčné čokolády
- 50 g hořké čokolády či čokolády na vaření
Krok 1
Přípravu tohoto jedinečného čokoládového zákusku začněte stěžejní částí, a to čokoládovým těstem, respektive čokoládovým korpusem. Na něj nejdříve ve vodní lázni pomalu rozpouštějte nalámanou čokoládu s máslem.
Krok 2
V průběhu rozpouštění čokolády ve velké míse metličkou propracujte kakao, instantní kávu a horkou vodu do hladké směsi bez hrudek.
Krok 3
Kakaovou směs doplňte o rozpuštěnou čokoládu a olej. Metličkou opět prošlehejte, tentokrát však intenzivně, aby se všechny suroviny dokonale propojily.
Krok 4
Následně vešlehejte rozmíchaná vejce, provoňte vanilkovým aroma a opět metličkou intenzivně promíchejte.
Krok 5
Jako další do mísy k čokoládové směsi vešlehejte krupicový cukr.
Krok 6
Nyní už jen pro dokončení obohaťte hladký a vláčný čokoládový základ o mouku a špetku soli a vše vymíchejte v lité, hladké a jedinečně čokoládové těsto.
Čokoládovým těstem pak vyplňte plech s vyššími okraji, který jste předem vyložili pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) přibližně 45–50 minut.
Po vytažení upečeného čokoládového korpusu z trouby jej nechejte na plechu zcela vychladnout.
Krok 7
Zatímco čokoládový korpus chladne, vyšlehejte elektrickými metlami změklé máslo spolu s jemným arašídovým máslem do hladké máslové pěny.
Krok 8
Do arašídově máslové pěny přidejte moučkový cukr a přilijte mléko i vanilkové aroma. Vařečkou nejdříve promíchejte a teprve poté opět elektrickými metlami prošlehejte.
Krok 9
Takto připravený, jedinečně jemný arašídový krém rozetřete v rovnoměrné vrstvě na vychladlý čokoládový korpus a povrch uhlaďte.
Krok 10
Ve vodní lázni pak na závěr celé přípravy rozpusťte jemné arašídové máslo s mléčnou i hořkou čokoládou. Jakmile bude čokoládová poleva krásně vláčná a hladká, sejmete ji z plotny a vmíchejte do ní klasické máslo, které polevu lehce naředí a půjde tak dobře nanášet na jemný arašídový krém.
Krok 11
Nyní už jen zbývá čokoládovou polevu nanést na jemný arašídový krém, povrch uhladit a tím jedinečný čokoládový zákusek dokončit.
Aby byl tento čokoládový zákusek z tmavé čokolády a jemného arašídového máslo jedinečný i na pohled, před krájením jej nechejte v lednici dostatečně vychladit a proležet.
- Úchvatného zákusku, a to jak v chuti i vzhledu, dosáhnete i se zapojením arašídového másla „Crunchies“, tedy s křupavými kousky arašídů. Drobné kousky arašídů zintenzivní celkovou chuť zákusku a jemný arašídový krém bude díky nim pro oko zajímavější. Pozadu nezůstane ani čokoládová poleva, která vzhledem k obsaženým arašídovým kouskům přímo vybízí k celkovému sladění s arašídovou ozdobou v podobě nahrubo nasekaných arašídů.