jaktak.cz

Jak na kuřecí mletou směs s „asijskou“ chutí a vůní | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Ať sebevíc netradiční a exotické, ovšem zaručeně působivé. Tradiční asijské spojení pikantních a jemných chutí i vůní zapůsobí i v této kuřecí mleté směsi  v asijském stylu. Stačí jednoduchá a rychlá úprava, během níž se vlivem pikantních a jemných chutí mleté kuřecí maso a zelenina stane netradiční delikatesou.

Co je potřeba

Na netradiční kuřecí mletou směs:

  • ½ kg kuřecího mletého masa
  • 3 lžíce oleje
  • 1 svazek zelené jarní cibulky
  • 1 menší červená kapie
  • 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř k dochucení

Na omáčku plnou pikantních a jemných chutí i vůní:

  • 4 lžíce sezamové pasty Tahini
  • 3 lžíce medu
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 2 lžíce worcesterové omáčky
  • 4 lžíce rýžového octu (lze nahradit limetkovou šťávou)
  • ½ lžičky mleté skořice

Krok 1

Přeměnu mletého kuřecího masa na netradiční, asijsky laděnou mletou směs plnou pikantních a jemných chutí i vůní začněte opečením samotného mletého kuřecího masa, a to zprudka na rozpáleném oleji ve velké pánvi či přímo ve wok pánvi. Mleté maso opékejte 8–10 minut, přičemž jej vařečkou promíchávejte, aby se větší slepené kousky rozdrobily na sypkou mletou směs. Během opékání se mleté maso zatáhne, pustí šťávu a v této chvíli jej osolte a opepřete.

Krok 2

Následně k opečenému mletému masu přidejte nadrobno nakrájenou červenou kapii, na kolečka nakrájenou zelenou cibulku i najemno nastrouhaný zázvor s prolisovaným česnekem. Na plotně pak 3–5 minut promíchávejte, až zelená cibulka lehce zavadne a suroviny se rozvoní.

Spolu s kapií lze do směsi přidat i nadrobno nakrájenou feferonku nebo čili papričku.

 

Krok 3

V mezidobí v misce promíchejte ingredience na omáčku, která mleté směsi dodá tradiční asijský šmrnc. Promíchejte sezamovou pastu Tahini, med, sójovou i worcesterovou omáčku, rýžový ocet a skořici.

Krok 4

Asijsky laděnou omáčku pak vmíchejte do pánve ke kuřecí mleté směsi a na mírném ohni pár minut vařte, než se z omáčky stane tradičně táhlý sos.

Tím je asijská kuřecí mletá směs hotová a připravená k servírování. Nejlépe ji na talíři doplní tradiční asijské rýžové nudle, které mimochodem můžete předem uvařit a vmíchat k mleté směsi do pánve ke konci přípravy. Ovšem asijská mletá směs vám zachutná i s těstovinami či tradiční českou topinkou (na opečenou topinku směs jednoduše nanesete).

  • Stejnou službu jako sezamová pasta Tahini splní i jemné, avšak intenzivní arašídové máslo. To navíc ve směsi můžete umocnit nesolenými arašídy přidanými ke konci přípravy.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-kureci-mletou-smes-s-asijskou-chuti-vuni-recept.html