Jak z čokolády, arašídů a karamelového krému připravit domácí Snickers kostku | recept
Známá čokoládová tyčinka plná arašídů a táhlého karamelového krému v podobě těchto domácích Snickers kostek je cukrovinkou, která kupovanou čokoládovou tyčinku plně zastoupí. Domácí Snickers kostka je stejně tak plná čokolády, arašídů i táhlého karamelového krému, která ale navíc potěší tím, že je doma stále k dostání a připravená k mlsání.
Co je potřeba
Pro uvedené množství surovin využijte na přípravu těchto domácích Snickers kostek plech o rozměrech 20×30 cm.
Na sušenkový korpus:
- 240 g hladké mouky
- 80 g krupicového cukru
- 170 g másla
Na táhlý karamelový krém s arašídy:
- 400 g krupicového cukru
- 400 g slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
- 200 g másla
- 250 g nesolených arašídů
Na čokoládovou polevu:
- 200 g čokolády na vaření
- 50 g mléčné čokolády
Krok 1
Základem jak kupované čokoládové tyčinky, tak této domácí cukrovinky je křupavý sušenkový korpus připravený z mouky, cukru a povoleného másla. Všechny tři ingredience jen v míse zapracujte do měkkého, tvárného a příjemně mastného těsta. To pak rozválejte a přeneste na plech s vyššími okraji, který jste ale předem vyložili pečicím papírem. Takto vložte na 40 minut do předehřáté trouby, kde při teplotě 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) sušenkový korpus pečte do lehkého zezlátnutí. Po upečení nechejte chladnout.
Krok 2
Nyní začněte s přípravou domácího karamelového krému tím, že v kastrůlku na mírném ohni za stálého míchání pomalu rozpusťte máslo s cukrem a slazeným kondenzovaným mlékem.
Krok 3
Po zhruba 10 minutách začne krém houstnout, zlátnout, bujaře vřít a karamelizovat. V tu chvíli přidejte do kastrůlku nesolené arašídy a už jen mimo plotnu dobře promíchejte.
Krok 4
Ihned poté ještě horké, přímo vařící, naneste na zchladlý sušenkový korpus. Povrch karamelového krému uhlaďte a nechejte chladnout.
Krok 5
Během chladnutí karamelového krému pomalu rozpusťte ve vodní lázni nalámanou čokoládu, a to oba druhy najednou v jedné míse.
Krok 6
Jakmile povrch karamelového krému ztuhne, naneste na něj poslední vrstvu této domácí cukrovinky, a to rozpuštěnou čokoládu. V pokojové teplotě nechejte zchladnout a zatuhnout a poté cukrovinku přesuňte do lednice, a to nejlépe do druhého dne. Před krájením na jednotlivé Snickers kostky ovšem plech z lednice vyndejte o chvilku dříve, aby čokoláda lehce změkla a při krájení se nelámala a nepraskala.
Před nanášením rozpuštěné čokolády na zpevněný karamelový krém se nenechte zmýlit. Povrch karamelového krému bude zpevněný, i když samotný karamelový krém bude ještě horký. Povrch krému tuhne poměrně rychle, ale karamel chladne velice pomalu.
- Arašídy můžete přidat i na povrch cukrovinky, na čokoládovou polevu. Takto ozdobená Snickers kostka je pak cukrovinka, která zazáří například i na vánočním stole.