Jak upéct luxusní ořechové řezy se sladkou žloutkovou skořepinou | recept
Luxusní řezy z máslově jemného, přitom však intenzivně ořechového třeného těsta, jsou v doplnění sladkou žloutkovou skořepinou opravdu nepřekonatelnou cukrovinkou. Cukrovinkou náramně chutnou, jemnou, navíc velmi snadno připravenou.
Co je potřeba
Pro uvedené množství surovin použijte k upečení těchto nepřekonatelných ořechových řezů plech o velikosti 20×30 cm
Na intenzivně ořechový korpus:
- 140 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 140 g vlašských ořechů
- 100 g hrubé mouky
- 4 bílky na sníh
- 2 lžíce rumu
Na sladkou žloutkovou skořepinu:
- 4 žloutky
- 140 g krupicového cukru
Krok 1
Základem všech nepřekonatelně vláčných a jemných třených moučníků je máslová pěna, které je tak zapotřebí i do těchto třených ořechových řezů. Na máslovou pěnu proto vařečkou utřete či snadněji elektrickými metlami vyšlehejte povolené máslo s moučkovým cukrem.
Krok 2
K nadýchané máslově jemné pěně následně v míse přisypejte najemno mleté vlašské ořechy, které jsou ze všech ořechů pro tyto řezy nejideálnější, jelikož jsou nejintenzivnější. Současně s nimi do mísy přisypejte i mouku a směs provoňte rumem. Ze všech surovin v míse pak vypracujte tužší ořechové těsto.
Krok 3
Na závěr celkově snadné přípravy vmíchejte do ořechového těsta vyšlehaný sníh z bílků, který těsto patřičně naředí a získá tak dobře roztíratelnou a vláčnou konzistenci.
Takto snadno připravené ořechové těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 30 minut.
Krok 4
V průběhu pečení, nejlépe ke konci, kdy se z trouby line nepřekonatelná ořechová vůně, vyšlehejte elektrickými metlami žloutky s krupicovým cukrem, a to do nadýchané bělavé pěny.
Krok 5
Po uvedených 30 minutách vytáhněte předpečený ořechový korpus z trouby a potřete jej sladkou žloutkovou pěnou. Následně vraťte na 15–20 minut zpět do trouby k dopečení a vytvoření křupavé žloutkové skořepinky. Teplotu trouby přitom snižte na 130 °C (horkovzdušná trouba 110–120 °C).
Krok 6
Zchladlý ořechový moučník se sladkou žloutkovou skořepinou pak pomocí pečicího papíru, s nímž byl moučník pečený, vyjměte z plechu a ostrým, možno i ve vodě namočeným nožem krájejte na patřičně velké řezy. Lepší jsou však řezy menší a drobnější, jež jsou nepřekonatelnou jednohubkou – cukrovinkou přesně do úst.
Tyto nepřekonatelně chutné ořechové řezy jednoznačně zazáří i mezi cukrovinkami na vánočním stole. Nakrájené na drobnější kousky, například obdélníčky, vyniknou mezi ostatními, byť oříškovými cukrovinkami svou intenzitou a náležitě vláčnou konzistencí. A to i když jsou upečené těsně před vánočními svátky.