Jak na jemný piškotový zákusek s makovou a pudinkově jablečnou nádivkou | recept
Oblíbené spojení máku a jablek, tentokrát v podobě vláčných nádivek, se společně s jemným piškotovým korpusem stane i vaším oblíbeným zákuskem. V každém jeho kousku totiž zakusíte kromě jemnosti korpusu z piškotu i sladkost spařeného máku a svěžest svařených jablek v pudinkově vláčné náplni.
Co je potřeba
Množství surovin odpovídá plechu, respektive jemnému piškotovému zákusku velikému 20×30 cm
Na jemný piškotový korpus:
- 4 vejce
- 120 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 150 polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 4 lžíce mléka
Na makovou nádivku:
- 200 g mletého máku
- 100 g moučkového cukru
- 200 ml mléka
Na pudinkově jablečnou nádivku:
- 6–7 středních, oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek
- 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku
- 500 ml vody
- 100 g krupicového cukru
- 1 skořicový cukr
- 2 lžíce citronové šťávy
Krok 1
Základem každého jemného zákusku je bezpochyby jemný korpus. V tomto případě se jedná o jemný piškotový korpus, na který je nejdříve zapotřebí oddělit vaječné žloutky od bílků a z bílků vyšlehat pevný sníh. Právě ten má významný podíl na jemnosti a nadýchanosti výsledného piškotového korpusu.
K odděleným žloutkům pak přidejte změklé máslo s moučkovým cukrem a elektrickými metlami vyšlehejte do nadýchané máslové pěny.
Krok 2
Do nadýchaného, máslově jemného základu vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a společně s mlékem důkladně vymíchejte v hladké jemné těsto.
Krok 3
Na závěr jemnému těstu dodejte nadýchanost dotuha ušlehanými bílky a v rovnoměrné vrstvě jej rozprostřete na plech s vyššími okraji, který jste předem vyložili pečicím papírem.
Takto pečte v předem vyhřáté troubě na 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) přibližně 25 minut, dokud nebude piškotový korpus hezky zlatavý.
Krok 4
V průběhu pečení v kastrůlku spolu s mlékem svařte mák oslazený cukrem, a to do vláčné makové nádivky.
Krok 5
Makovou nádivkou pak ihned po upečení jemný piškotový korpus potřete, přičemž pracujte opatrně a s lehkostí, jelikož čerstvě upečený a ještě horký piškotový korpus je opravdu jemný a nadýchaný.
Krok 6
Nyní v hrnci 5–7 minut na středním ohni povařte nahrubo nastrouhaná jablka s 300 ml vody, cukrem, skořicovým cukrem a citronovou šťávou.
Krok 7
Zatímco se jablka dusí, v menší misce metličkou prošlehejte pudinkové prášky se zbylými 200 ml vody.
Krok 8
Pudinkovou směs bez hrudek následně vmíchejte do podušených jablek a další 2–3 minuty povařte.
Krok 9
Horkou pudinkově jablečnou nádivku navrstvěte na makovou nádivku a povrch uhlaďte.
Tím je jemný piškotový zákusek s makovou a pudinkově jablečnou nádivkou hotový. Před krájením jej ovšem nechejte zcela zchladnout a následně i vychladit. V lednici se krásně proleží, a ještě patřičně zvláční.
- Máte-li rádi, neváhejte a do podušených jablek společně pudinkovou směsí vsypejte i hrst rozinek. Pudinkově jablečnou nádivku přidané rozinky významně oživí, protnou sladkou chutí a překvapivě sladí i se spodní makovou nádivkou.