Jak snadno na vesele papouškovou buchtu z pudinkových prášků | recept
Vesele papoušková, barevně pestrá buchta je snadným, lžícemi na plech tvořeným moučníkem s jemnou chutí a nesmírnou vláčností. Pudinkovými prášky barevně odlišené části jemného těsta ve veselé mozaice vytvoří během pečení barevně pestrý efekt. Vzhledem k souznění zvolených chutí se jedná i o moučník nesmírně chutný a jemný.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím surovin upečete papouškovou buchtu na plechu o rozměrech 30×40 cm
Na základní, vláčné a jemné těsto:
- 300 g krupicového cukru
- 250 g Hery
- 5 vajíček
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 prášek do pečiva
Na vanilkovou část těsta:
- 1/3 základního jemného těsta
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 1 lžička vanilkového aroma
Na čokoládovou část těsta:
- 1/3 základního jemného těsta
- 1 čokoládový pudinkový prášek
- 1 lžíce tmavého kakaa
Na jahodovou část těsta:
- 1/3 základního jemného těsta
- 1 jahodový pudinkový prášek
- 1–2 lžíce jahodové marmelády
Krok 1
Základem této snadné, vesele papouškové buchty, respektive tohoto vláčného a jemného moučníku je dobře vyšlehaná směs z cukru, vajíček a povolené Hery, a to elektrickými metlami do nadýchané jemné pěny, která znásobí svůj objem. Mixér přitom zprvu mějte nastavený na nízké otáčky, ke konci je ovšem zvyšte.
Krok 2
Do jemné a nadýchané pěny přilijte smetanu ke šlehání pokojové teploty a opět elektrickými metlami zlehka, na nízké otáčky asi tak minutu šlehejte.
Krok 3
Vařečkou pak vmíchejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte do vláčně litého těsta bez hrudek.
Krok 4
Takto připravené základní, vláčné a jemné těsto rozdělte na tři části do třech mís, přičemž jednotlivé části pak začněte dochucovat a barevně rozlišovat tak, aby upečená papoušková buchta byla opravdu vesele pestrá.
Do první části vláčného a jemného těsta vmíchejte vanilkový pudinkový prášek a provoňte vanilkovým aromatem.
Krok 5
Druhou část vláčného a jemného těsta doplňte čokoládovým pudinkovým práškem a tmavým kakaem.
Krok 6
Poslední, třetí část vláčného a jemného těsta obohaťte jahodovým pudinkovým prášek a jahodovou marmeládou.
Krok 7
Po ochucení a obarvení jednotlivých částí vláčného a jemného těsta začněte lžícemi na plech vyložený pečicím papírem tvořit papouškový efekt, tedy klást kopečky těsta vedle sebe, a to střídavě v odlišných barevných tónech.
Jednotlivými, barevně pestrými kopečky těsta postupně vyplňte celý plech, čímž vytvoříte veselý papouškový efekt a poté jej vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde buchtu pečte přibližně 30 minut.
Stejně snadno jako jste papouškovou buchtu upekli, ji po vychladnutí stejně snadno nakrájejte na díly a potěšte, ba i rozveselte jimi strávníky.
- Tato vesele papoušková, barevně pestrá buchta přímo vybízí k ozvláštnění barev i chutí, a to zakomponováním jiných druhů pudinkových prášků. Vůni například výrazně podpoří pudink banánový, výtečný je ale i karamelový či kokosový.